Srećan Top Gan dan: Vreme je da pričamo o drugom delu

Izvor: TangoSix.rs, 13.Maj.2020, 08:00

Srećan Top Gan dan: Vreme je da pričamo o drugom delu

Ukoliko izuzmemo činjenicu da se nalazimo na početku kraja najtragičnije globalne pandemije u modernoj istoriji, najpotresnija vest koja nam je stigla iz Amerike svakako je bila odlaganje premijere drugog dela filma Top Gan. Premijera „Maverika“ pomerena je za 23. decembar, produžavajući tako anksioznost fanovima za još 6 meseci. Ukoliko ste u grupi onih koji ne veruju da Holivud može napraviti kvalitetan nastavak (uopšte) i ako smatrate da je drugi deo Top Gana svetogrđe >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << koje će „doživeti udes i izgoreti“ prekinite sa čitanjem ovog teksta.
Jer ja sam više nego uzbuđen. Više nego ubeđen da smo na pragu savršenog filmskog spektakla i jednostavno – jedva čekam. Količina pozitivnog uzbuđenja u redovima koji slede biće, tipično za moje tekstove, neukusna i preterana. Ready 5 i ne lansirajte Vilarda i Simkina.
Praznik Da, tu je i Mustang. Kruzov lični avion Dozvolite da na početku, svima koji slave, čestitam današnji dan.
Top Gan dan slavi se svake godine 13. maja. U pitanju je svetkovina kojom se čuva sećanje na prvi deo globalnog filmskog fenomena koji je svoju premijeru imao 16. maja 1986. godine. Danas je dan kada se ta činjenica deli na društvenim mrežama (#TopGunDay) i kada se pišu ovakvi tekstovi.

So na ranu današnjeg dana svakako predstavlja i plan srpske kompanije Taramount film (zvaničnog distributera filma za ex-YU region). Plan koji zbog Korone na žalost nije mogao da bude realizovan a koji je trebalo da predstavlja uvod u hajp dostojan Top Gana. Ne mogu odati detalje ove izvrsne ideje ali sam ubeđen da će ona uskoro biti realizovana. Jednom kada nam povratak u bioskope ponovo bude dozvoljen. Sve o planu saznaćete, kao i uvek, prvo na Tango Sixu.
Serija preterano emotivnih naklapanja i hajp o filmu na ovom portalu trebalo je da započne već nakon premijere prvog trejlera. Tog dana smo na žalost izgubili našeg prijatelja Vladu Bulata i jednostavno nije bio trenutak. Bulata koji je bio jedan od ljudi koji bi se podjednako, ako ne i više, radovao tom trenutku koji je zaista bio neponovljiv. Nakon 33 godine videli smo Maverika. Znali smo da se film uveliko snima ali smo prvim trejlerom videli kako će to izgledati.
Izgleda savršeno.
Može li „Maverik“ ponoviti uspeh prvog dela? Neki fanovi će svakako biti ubeđeni da golobradi reditelj Diznijevih filmova ne može ponoviti remek-delo pokojnog Tonija Skota sve i da uradi ceo film u CGI-u. Međutim, Top Gan 2 će samo formalno biti režiran od strane Džozefa Kosinskog. Svi znamo ko je glavni i ko će upravljati svakim poslednjim detaljem drugog dela.
Ako izuzememo vest koju je on pre par dana očigledno odobrio, da će biti prvi glumac koji će zaista snimati film u svemiru, priznajmo mu da je trenutno najveća akciona zvezda planete, jedan od najiskusnijih glumaca-kaskadera i posebno mu priznajte da ima veće intimno poznavanje avijacije (pilotaže minimum) od većine vas koji ovo čitate. Rejtovan ne samo u warbird i (H) kategorijama voli i dvomotorno. American made,  poslednji film u kojem je bio za poluvolanom, pridružio se prvom delu Top Gana u crnoj seriji pogibija pilota koji su učestvovali u snimanju.
Garant uspeha drugog dela je i formalni nosilac prava na film, legendarni producent Džeri Brukhajmer, koji je u kameru rekao da će u pitanju biti „love letter to aviation“ i da verovatno ovakav film više nikada neće biti snimljen. Govoreći o najskupljem i najizazovnijem segmentu – letačkim sekvencama snimljenim sa pravim avionima, u vazduhu.
Paramaunt je ponovo distributer ali pare za ovogodišnju ekstravagancu, verovatno najkvalitetnije snimljene realistične vazduh-vazduh sekvence u istoriji filma, daje kompanija Skajdens. Američko Ministarstvo odbrane je ponovo dalo avione i nosač ali to sve treba snimiti ne kako treba, već na najspektakularniji mogući način. „Odrešenje kese“ Skajdensa dolazi zbog toga što je kompanija u vlasništvu sina osnivača kompanije Orakl Dejvida Elisona. Elison je pilot sa velikim iskustvom a sa samo 20 godina nastupao je sa čuvenim Šon Takerom u njegovoj akro-grupi na Oškošu. Njegova ljubav prema akrobatskom letenju je verovatno zaslužna za ime kompanije – ples na nebu.
Ako prema navedenom budemo pošteni možemo zaključiti da su u pitanju avio-entuzijasti visokog kalibra. Ubeđen sam da Kruz ovo ne radi zbog para. Ima ih. Snimio je drugi deo isključivo zbog zaostavštine prvog, zbog dobrog zezanja, letenja, i činjenica da konačno u Elisonu ima partnera koji će sve ispratiti na najvišem mogućem (meterijalnom) nivou.
Marketing Samo dovoljna, minimalna, količina CGI-a Indikacija da iza drugog dela stoji preozbiljna marketing i PR ekipa Paramaunta i Skajdensa praktično je dokazana za jedan dan. Naime, kada je prikazan drugi trejler viđeno je i par CGI sekvenci. Reakcije na ovo svetogrđe bile su intenzivne na društvenim mrežama. Jer bože moj, sam Kruz je obećao da će i drugi deo biti snimljen u potpunosti sa pravim avionima u vazduhu. Nekoliko YouTube „reaction“ video klipova bilo je snimljeno, hajp je zajahan i hejt je potekao.
Ispostavilo se da je sve bilo planirano. Dan nakon drugog trejlera pušten je treći, BTS (Behind The Scenes) video koji je utišao hejtere dokazavši da je video tehnologija savršena, da su brojevi kamera i njihove lokacije ekstravagantni, da se koristi zavidna flota vazduh-vazduh aviona za snimanje, da Kruz uvodi svoje zelene glumce u zeleno izlučivanje po instrument tablama (tobož pripremajući ih za G iskustvo) leteći ih njegovim ličnim Mustangom. Ja lično ne bih smislio perverzniju filmsko-vazduhoplovnu fantaziju od ove.
Sadržaj Tango Six će od danas početi intenzivnije da izbacuje sadržaj u slavu drugog dela. Postoji toliko toga o čemu moramo pričati, toliko detalja, ličnih doživljaja, memorabilija i malo poznatih stvari vezanih za prvi deo koje moramo obraditi.
Do tada, naviknite svoj Instagram-skrol-palac na dve obavezne lokacije za svakog Top Gan fana. Zapratite Skid Vudua i top.gun.movie. Ukoliko ih ne pratite budite zapanjeni nivoom nepoznatih detalja i iznenađeni koliko vi, kao posvećeni fan, zapravo niste znali o filmu.
Želim vam da u miru, blagosti, ličnoj i porodičnoj sreći obeležite današnji dan i da verujete. Iskreno verujete da će drugi deo biti dovoljno dobar i da se kao i ja ponašate što neprimerenije kako se njegova premijera približava.
Sve i da Maverik ili Ajsmen u drugom delu poginu (neko sigurno gine – kadrovi sahrane) biće ovo spektakularan let kroz izduvne mlazove aviona na 12 sati.
Slažete li se?


The post Srećan Top Gan dan: Vreme je da pričamo o drugom delu appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.