Srbija treba da plati odštetu državljaninu Hrvatske

Izvor: RTS, 16.Jan.2019, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija treba da plati odštetu državljaninu Hrvatske

Evropski sud za ljudska prava objavio je presudu prema kojoj država Srbija hrvatskom državljaninu Fabijanu Điniju treba da isplati 27.000 evra zbog torture i ponižavanja koje je doživeo od drugih zatvorenika sa kojima je delio ćeliju, dok je 2008. godine bio u pritvoru u Sremskoj Mitrovici.
Sud je zaključio da je u ovom slučaju povređen član Evropske konvencije o ljudskim pravima koji zabranjuje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << torturu, nečovečni ili degradirajući tretman, jer nadležni srpski organi, kako je navedeno, Fabijanu Điniju (47) nisu pružili adekvatnu zaštitu od drugih pritvorenika, niti su sproveli istragu povodom njegovih pritužbi.

Sud je odbio argumente Srbije da Đini nije iscrpeo sva domaća pravna sredstva, usled nepodnošenja krivične prijave. Đini je, inače, zatevao naknadu štete od 100.000 evra.
Ova presuda, koja je objavljena na sajtu suda, još nije pravosnažna.
Naime, obe strane, Đini i država Srbija, imaju pravo da u roku od tri meseca zahtevaju da se predmet iznese pred Veliko veće Evropskog suda za ljudska prava koje čini 17 sudija.
O dozvoljenosti ovih zahteva, prema Konvenciji o ljudskim pravima, odlučuje Kolegijum od pet sudija Velikog veća, a "prihvatiće zahtev ako se predmet tiče nekog značajnog pitanja vezanog za tumačenje Konvencije ili ozbiljnog pitanja od opšte važnosti".
Tanjugu u je u Državnom pravobranilaštvu rečeno da će odluka o zahtevu da se predmet iznese pred Veliko veće biti doneta nakon detaljne analize presude.
Đini je Evropskom sudu podneo predstavku 2014. godine u kojoj tvrdi da su ga u pritvoru njegovi cimeri vređali, silovali i ponižavali, da ga uprava zatvora nije zaštitila i da nije valjano istražila njegove pritužbe.
Dosadašnji prigovori Srbije
Srbija je prigovorila da Đini nikada nije iscrpio domaća pravna sredstva za svoje tvrdnje da vlasti nisu reagovale na efikasan način, jer nikada nije podneo krivične prijave protiv odgovornih za zlostavljanje.
Takođe je ukazala da nije pravilno potkrepio ni svoju ustavnu žalbu, zbog čega je ona odbačena, niti je svoje tvrdnje o torturi u zatvoru potrepio dokazima, pre svega medicinskom dokumentacijom ili pozivanjem očevidaca događaja.
Pored toga, odgovor Srbije bio je i da Đini ne može više da tvrdi da je žrtva nasilja, jer mu je u Srbiji u parničnom postupku dosuđena nakanda štete.
Država je takođe, prema stavu suda, propustila da sprovede istragu ili pokrene krivično gonjenje zbog njegovih pritužbi, iako su nadležni organi "znali ili su morali da znaju za njih", jer je on već dobio odštetu u građanskom postupku i jer se obraćao nizu državnih organa.
Đini je bio uhapšen u avgustu 2008. godine zbog navodnog pokušaja korišćenja falsifikovanih novcanica od 10 eura na srpsko-hrvatskoj granici, za koje se posle ispostavilo da su prave, pa je pušten bez optužbe.
Međutim, kako u vreme hapšenja nije imao da plati 6.000 evra za jemstvo (da se brani sa slobode) smešten je u pritvor u Sremskoj Mitrovici do okončanja istrage, gde je proveo 31 dan.
U građanskom procesu u Srbiji Điniju je 2013. godine dosuđena naknada štete od 2.500 evra, a ustavna žalba koju je uložio je odbačena 2015.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

HRVAT TUŽIO SRBIJU Država mora da mu isplati 27.000 evra zbog torture koju je trpeo u ZATVORU

Izvor: Blic, 16.Jan.2019

Evropski sud za ljudska prava objavio je presudu prema kojoj Srbija hrvatskom državljaninu Fabianu Điniju (47) treba da isplati 27.000 evra, zbog torture i ponižavanja koje je doživeo od drugih zatvorenika sa kojima je delio ćeliju, dok je 2008. godine bio u pritvoru u Sremskoj Mitrovici.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.