Srbija sprovela skoro 90 odsto presuda Evropskog suda za ljudska prava

Izvor: RTS, 02.Nov.2018, 17:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija sprovela skoro 90 odsto presuda Evropskog suda za ljudska prava

Šef misije Saveta Evrope u Beogradu Tobijas Flesenkemper navodi da je Srbija je sprovela skoro 90 odsto presuda Evropskog suda za ljudska prava od 2006. godine, kada je prva doneta.
Flesenkemper je u intervjuu za portal Juropijen Vestern Balkans rekao da je Srbija među prvih 10 zemalja Saveta Evrope po broju novih žalbi u odnosu na broj stanovnika, kao i po broju donetih presuda u 2017. godini. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Navodi da Srbija nije među zemljama sa najvećim brojem predmeta koji čekaju pred Evropskim sudom za ljudska prava.
Kaže da je do kraja 2017. godine pred sudom bilo 940 žalbi iz Srbije, što je manje od dva odsto ukupnih slučajeva pred sudom, kojih je oko 56.000.
Flesenkemper kaže da se najveći broj među 179 presuda koje je Evropski sud za ljudska prava doneo od ulaska Srbije u Savet Evrope, odnosi na funkcionisanje pravosuđa, odnosno neizvršavanje sudskih odluka, pravično suđenje i dužinu postupka.
Novi šef misije navodi da je glavni zadatak Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu da pomaže državi u implementiranju i dostizanju najviših standarda demokratije, vladavine prava i ljudskih prava.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.