Srbija plaća visoku cenu zbog ukorenjene korupcije

Izvor: RTS, 12.Dec.2019, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija plaća visoku cenu zbog ukorenjene korupcije

Ministarstvo pravde je pokrenulo proceduru pred Vladom za usvajanje Nacrta zakona o poreklu imovine i posebnom porezu, čiji je osnovni cilj da se smanji korupcija. Na nju nijedna zemlja nije imuna, a prevencija je među prvim merama koje mogu da utiču na njeno smanjenje, kažu predstavnici evropskih organizacija. Korupcija zemlje Unije godišnje košta 990 milijardi evra.
Od prvih najava do statusa urbane >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << legende. Taj put prošao je zakon o poreklu imovine za protekle gotovo dve decenije, pre nego što je stigao u Nemanjinu 11.

"U pitanju je zakon koji obuhvata ne samo antikoruptivnu komponentu, već mnogo širi i snažniji obuhvat. Na udaru njegovih odredaba naći će se svi oni koji ne mogu da dokažu poreklo imovine", ističe državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić.
Utvrđivanje porekla imovine samo je deo nužnih antikoruptivnih mera. Iz Republičkog tužilaštva poruka – sledeće godine će biti mnogo aktivniji radi primetnijeg kažnjavanja koruptivnih krivičnih dela.
Za Agenciju za borbu protiv korupcije, uz proveru svojine funkcionera, tema je i zakon o lobiranju.
"Od posebne važnosti je da koristimo postojeće mehanizme i dobre prakse, kao i potencijal novih rešenja u borbi protiv korupcije", navodi Dragan Sikimić, direktor Agencije za borbu protiv korupcije.
Visoka cena korupcije Evropska unija otvirila je, na primer, Kancelariju evropskog tužioca. Zato što korupcija godišnje košta do 990 milijardi evra. Svetska banka kaže – i Srbija tu plaća visoku cenu. Otuda šef evropske delegacije opominje – uzbunjivači su ključni za otkrivanje korupcije. Neophodna im je podrška.
"Mi očekujemo efikasniju implementaciju Zakona o sprečavanju korupcije i nadamo se da će se prilikom implementacije uzeti u obzir i preporuke Saveta Evrope. Agencija za borbu protiv korupcije treba da se fokusira na sukob interesa, pogotovu kada su uključena javna sredstva", poručuje šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.
Andrea Oricio, šef Misije OEBS-a u Srbiji, ukazuje da je, prema anketama u zemljama jugoistočne Evrope, korupcija treći najvažniji problem koji ljudi primećuju, uz nezaposlenost i ekonomsku situaciju.
"Korupcija doprinosi ovom začaranom krugu i koči razvoj", dodaje Oricio.
Stručnjaci su izračunali: u sprečavanju korupcije kao i u zdravstvu – evro uložen u preventivu štedi deset evra za lečenje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.