Srbija najbolji primer prakse iskorivanja bolesti životinja

Izvor: RTS, 08.Sep.2018, 10:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija najbolji primer prakse iskorivanja bolesti životinja"

Zvaničnici Evropske komisije zahvalili su se Srbiji na efikasnosti mera koje su sprovedene pri iskorenjivanju bolesti kvrgave kože, besnila i bolesti plavog jezika, kao primeru najbolje prakse u Evropi, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.
Istaknut je i značaj regionalnog pristupa i dobra koordinacija zemalja u našem regionu ali i konkretni rezultati koje su ministarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i veterinarska služba postigli kada su u pitanju programi iskorenjivanja zaraznih bolesti životinja.

Evropska komisija je u četvrtak u saradnji sa Svetskom oranizacijom za zdravlje životinja (OIE) i Organizacijom za hranu i poljoprivredu UN u Briselu organizovala Konferenciju na visokom nivou – Bolesti životinja koje ne poznaju granice: značaj međunarodne saradnje za održivo stočarstvo.
Konferenciji su prisustvovali državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Željko Radošević i direktorka Uprave za veterinu Emina Milakara.
Radošević je na konferenciji istakao posvećenost Vlade Srbije u sprovođenju međunarodnih standarda u zdravstvenoj zaštiti životinja i podršci koja je pružena srpskoj veterinarskoj službi kroz održivo izdvajanje značajnih budžetskih sredstava.
Posebno se zahvalio Evropskoj uniji na finansijskoj i tehničkoj pomoći za suzbijanje bolesti i podvukao efikasnost mera na prevenciji besnila, iskorenjivanju bolesti kvgrave kože i bolesti plavog jezika, ali i značaj stalne budnosti kada su u pitanju druge pretnje kojima je naš region izložen, kao što su – avijarna influenca, afrička kuga svinja, slinavka i šap, boginje ovaca i koza, kuga malih preživara, kuga konja, groznica doline Rifta.
Ukazao je i na neophodnost stalne regionalne koordinacije i komunikacije nadležnih organa kako bi se otklonila opasnost za javno zdravlje i zdravlje životinja.
"Na konferenciji su prisustvovali visoki zvaničnici, šefovi i drugi predstavnici veterinarskih službi iz 42 evopske države i predstavnici industrije hrane", dodaje se u saopštenju ministarstva.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

EK: Srbija najbolji primer iskorenjivanja bolesti životinja

Izvor: Danas, 08.Sep.2018

Zvaničnici Evropske komisije su se zahvalili Srbiji na efikasnosti mera koje su sprovedene pri iskorenjivanju zaraznih bolesti životinja kao primeru najbolje prakse u Evropi. Članak EK: Srbija najbolji primer iskorenjivanja bolesti životinja se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.