Srbija na udaru snažnog nevremena: OVA DVA DANA biće najgora, EVO kad nas OČEKUJE PRESTANAK PADAVINA!

Izvor: BKTV News, 15.Jun.2018, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija na udaru snažnog nevremena: OVA DVA DANA biće najgora, EVO kad nas OČEKUJE PRESTANAK PADAVINA!

Očekuje se 30 litara kiša po kvadratnom metru.

Veoma promenljivo vreme sa čestom pojavom kiše, pljuskova i grmljavine zadržaće se do sredine naredne sedmice s tim da bi glavnina padavina bila u subotu i nedelju 16. i 17. juna, izjavio je meteorolog RHMZ Nedeljko Todorović.

FOTO: Tanjug/Dimitrije Goll

"Lokalno bi bilo velikih količina padavina, negde preko 30 litara po kvadratnom metru, a ponegde unutar te najjače padavinske zone čak >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << i možda preko 50 litara po kvadratnom metru", rekao je on za Tanjug.

FOTO: Printscreen RHMZ

Kiša je tokom današnjeg dana, kako je naveo, pala u svim krajevima Srbije, negde više negde manje, najviše u Pomoravlju,gde je prethodnog dana i noći palo preko 130 litara po kvadratnom metru.

"Tako da će narednih dana, do sredine naredne sedmice ukupna količina padavina biti oko prosečnih mesečnih vrednosti a u pojedinim mestima i dvostruko više", objasnio je Todorović.

Ova količina padavina ne bi trebalo da izazove veće probleme, rekao je napominjući da je moguće da u slučaju lokalno jačeg pljuska, neka manja rečica izađe iz korita.

"Generalno ne bi trebalo da bude ovakve nepogode koja je bila u sredu pre dva dana", zaključio je on.

Zbog pljuskova i grmljavina danas je na snazi žuti meteo-alarm za teritoriju cele Srbije, dok je za subotu zbog pljuskova Pomoravlje i istočna Srbija na snazi narandžasti alarm, a u nedelju to će biti i u Banatu i Bačke. Zbog pljuskova i grmljavina danas je na snazi žuti meteo-alarm za teritoriju cele Srbije, dok je za subotu zbog pljuskova Pomoravlje i istocna Srbija pod narandžastim alarmom.

U narandžasto su u nedelju "obojeni" i Banat i Bačka.

APOKALIPTIČNE SCENE iz Petrovca na Mlavi: Voda POPLAVILA KUĆE, ODNELA MOSTOVE, PUTEVI VIŠE NE POSTOJE (FOTO, VIDEO)

Žuti meteo-alarm, drugi na skali od četiri, znači da vremenske prilike mogu biti potencijalno opasne.

U tom slučaju vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako se planiraju aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku.

Narandžasti meteo-alarm označava opasne vremenske prilike.

Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i pratiti savete koje daju nadležne državne službe.

RHMZ na svom sajtu upozorava i na značajan porast vodostaja na Mlavi u narednim danima.

Premijerka Ana Brnabić posetila je danas Topolu, u kojoj je zbog nevremena i grada proglašena vanredna situacija, gde je najavila da će u narednim danima biti raspisan tender za prvi radarski sistem za protivgradnu zaštitu u Srbiji.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.