Izvor: RTS, 22.Sep.2021, 14:25

Srbija dobila prevodilački centar za znakovni jezik

Prvi Nacionalni prevodilački centar za znakovni jezik otvoren je u Beogradu. Svakodnevno unapređenje položaja osoba sa invaliditetom, njihovo aktivno uključivanje u društveni život i stvaranje Srbije bez barijera, jedan su od prioriteta, poručila resorna ministarka Darija Kisić Tepavčević.
Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je, na svečanosti u Gradskoj organizaciji gluvih Beograda, na znakovnom jeziku čestitala Međunarodnu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nedelju gluvih i Međunarodni dan znakovnih jezika.

Istakla je da osobe sa invaliditetom treba da imaju jednaka prava i uslove, te da je otvaranje Nacionalnog prevodilačkog centra za znakovni jezik rezultat zajedničkog rada i sinergije državnih institucija, privatnog sektora, različitih udruženja i međunarodnih organizacija.
"Sve nas je spojila ista želja, isti cilj, a to je da naši gluvi i nagluvi sugrađani mogu nesmetano da komuniciraju i nesmetano obavljaju sve aktivnosti koje žele", naglasila je Kisić Tepavčević a prenelo Ministarstvo.
Poručila je da su pravo na komunikaciju, na razmenu informacija i na dostupnost informacija osnovna ljudska prava, kao i da su gluve i nagluve osobe često u prošlosti nailazile na barijere u ostvarivanju tih prava.

"Nažalost, gluve i nagluve osobe se i dalje susreću sa brojnim izazovima, a tumači znakovnog jezika neophodni su im u svakodnevnoj komunikaciji i zadatak svih nas je da im omogućimo da daju pun doprinos zajednici čiji su ravnopravni članovi", navela je Kisić Tepavčević.
Kako je dodala, Ministarstvo je u tekućoj godini za rad republičkog i pokrajinskog saveza i 44 lokalnih udruženja gluvih i nagluvih opredelilo oko 34 miliona dinara, a za prevodilački servis i video relej centar, Savezu gluvih i nagluvih Srbije i lokalnim organizacijama u sastavu nešto više od 13 miliona dinara.
Za prevodilački servis Saveza gluvih i nagluvih Vojvodine odobreno je 318.000 dinara, a za prevodilački servis u pokrajinskim organizacijama odobreno je preko četiri miliona dinara, navodi se u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Otvoren Nacionalni prevodilački centar za znakovni jezik

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Sep.2021

Danas je svečano otvoren Nacionalni prevodilački centar za znakovni jezik sa video relej servisom, prvi u Srbiji koji je dostupan 24 sata, 7 dana u nedelji, za sve korisnike u Srbiji i one koji prolaze kroz našu zemlju. ..Pokretanjem centra više od 70.000 gluvih i nagluvih ljudi, kao i članova...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Darija Kisić na otvaranju prevodilačkog centra za znakovni jezik " tako se i obratila VIDEO/FOTO

Izvor: B92, 22.Sep.2021

U Beogradu je danas otvoren Nacionalni prevodilački centar za znakovni jezik sa video-relej servisom, prvi u Srbiji...Dostupan je 24 sata, sedam dana u nedelji...Više od 70.000 gluvih i nagluvih građana i članovi i njihovih porodica moći će da koriste jedinstveni servis prevođenja, sa znakovnog...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.