Izvor: RTS, 06.Okt.2022, 19:25

Srbija će sa kompanijom "Roš" raditi na preciznoj medicini, posebno u lečenju pacijenata sa rakom pluća

Vlada Srbije i farmaceutska kompanija Roš potpisale su memorandum o naučnoistraživačkoj saradnji. Ta kompanija radiće u Srbiji istraživanja, obavljati testiranja i primenjivati individualnu terapiju protiv karcinoma.
Svako od nas ima nekog ko se bori, ko se borio ili izborio sa rakom. Svako od nas ima i nekog ko je, nažalost, izgubio tu bitku. Zato se svaka vest o toj bolesti prati sa posebnom pažnjom. Poslednjih godina na polju borbe protiv raka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dešavaju se velike promene, a važnu ulogu ima i precizna medicina. U toj oblasti Srbija će raditi sa kompanijom "Roš", naročito u lečenju pacijenata sa rakom pluća.

"Ideja je da upotrebimo najsavremeniju tehnologije, to je sekvenciranje sledeće generacije na vrlo specifičnim panelima koje je kompanija razvila, kao bismo mogli da uđemo duboko u genetiku samog kancera svakog pacijenta i to vodi u primenu personalizovane medicine, jer svaki kancer ima svoju genetiku, a od od toga zavisi dijagnoza, koji lek treba da se primeni i kakva je prognoza", kaže dr Jelena Begović, direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo.
Od potpisanog memoranduma korist će imati pacijenti, stručnjaci i država.
"Ovo je zaista dobar početak jednog putovanja, jedne velike saradnje i dobra vest ne samo za Srbiju nego i za pacijente u Srbiji koji će imati pristup inovacijama. Ta velika sredstva koja ulažemo u razvoj i istraživanje, mi se nadamo da ćemo to svakako u budućnosti moći u većoj meri da preusmernimo na Srbiju kroz Bio 4 kampus", navodi Andrijano Treve, regionalni direktor kompanije "Roš".
Premijerka Ana Brnabić izjavila je da "ovde imamo godišnji budžet jedne kompanije Roš od 16 milijardi dolara u istraživanja i razvoj, to su takođe strane i direktne investicije koje mogu da uđu Srbiju".
"Prisustvo kompanije kao što je Roš daje jasan signal da u Srbiju farmaceutseke kompanije mogu da investiraju kao centri istraživanja i razvoja", ukazuje premijerka.
Svake godine u Srbiji oko 7.000 osoba dobije rak pluća, a nažalost oko 5.000 izgubi bitku sa njim.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.