Srbija bez zakona o reciklaži

Izvor: B92, 01.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija bez zakona o reciklaži

Beograd -- Nemačka i Austrija recikliraju 60 odsto ambalaže, zemlje EU 22,5 odsto. Srbiji tek predstoji donošenje zakona iz te oblasti.

Generalna sekretarka organizacije Pro jurop Angela Emons kaže da je Evropska unija 1994. usvojila Direktivu 94/62/EC o ambalaži i ambalažnom otpadu u cilju usklađivanja propisa članica Unije i smanjenja negativnog uticaja ambalažnog otpada na životnu sredinu.

Ona je na stručnom skupu, održanom juče u Privrednoj komori Srbije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << posvećenom toj tematici, rekla da Pro jurop ima 31 članicu, da su to evropske zemlje i Kanada, a da okuplja proizvođače, potrošače, preduzeča koja recikliraju otpad i državne organe.

Angela Emons navodi da je tokom 2005. bilo više reciklaže i vraćanja ambalaže nego prethodnih godina.

Pro jurop je uveo sistem prerade i prikupljanja ambalažnog otpada "Zelena tačka", kako bi svi učesnici, od proizvođača koji koristi plastičnu ambalažu i limenke, do potrošača, bili lakše povezani i kako bi bila sakupljena sredstva za čitav niz mera koje prethode reciklaži, ali i za nabavku specijalnih kontejnera za staklo, papir i metal.

Kada su Nemačka i Austrija odlučile da stepen reciklaže u te dve zemlje treba da bude 60 odsto, u ostalim zemljama EU su smatrali da je tu kvotu nemoguće dostići, rekao je član britanske konsultantske kuće Perčards Dejvid Perčard.

On je rekao da su Nemačka i Austrija uspele da za godinu i po dana izgrade čitav sistem prikupljanja i reciklaže ambalaže i da dostignu tu stopu, dok je u zemljama EU stepen reciklaže 22,5 odsto.

U EU je bila pokrenuta akcija promovisanja prodaje gaziranih sokova i vode u staklenoj i tetrapak-ambalaži umesto u plastičnoj, ali ta akcija nije dala očekivane rezultate jer stanovništvo teško menja navike, naveo je Perčard.

Potpredsednik PKS-a Stojan Jevtić kaže kako je uveren u to da će u Srbiji biti doneti zakon iz te oblasti po ugledu na EU.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.