Srb, sb i ić najčešći predlozi za ćirilićni domen

Izvor: Blic, 14.Mar.2010, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

''Srb'', ''sb'' i ''ić'' najčešći predlozi za ćirilićni domen

''Srb'' ''sb'' i ''ić'' trenutno su najčešći predlozi za ćirilični domen, koji se mogu videti na forumu Registra nacionalnog Internet domena Srbije (RNIDS), a koji bi trebao biti izabran do kraja ove godine, rekla je danas savetnica direktora Registra Mirjana Tasić.

''Početkom marta, na sajtu www.forum.rnids.rs pokrenuli smo javnu raspravu kako bi trebao izgledati novi nacionalni domen, a svi zainteresovani građani mogu ostavljati svoje predloge na ovu temu'', objasnila >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je Tasićeva.

Tasić je iznela da će se, posle ove prve faze, koja bi prema sadašnjim planovima trebalo da bude završena do kraja maja, verovatno iskristalisati pet ili šest najkvalitetnijih predloga.

''Potom će uslediti glasanje radne grupe, koju je formirao Registar, i koja se sastoji od stručnjaka iz svih naučnih i društvenih oblasti o ćiriličnom domenu koji bi na najbolji način predstavljao našu zemlju i koji je u skladu sa pravilima Međunarodne korporacije za dodeljena imena i brojeve (ICANN)'', ukazala je Tasićeva.

Nacionalni Internet domen namenjen je zemljama kojima zvanično pismo nije latinica, kao što su arapske, azijske zemlje ili Rusija.

"Osnovno pravilo u slučaju Srbije jeste da je bar jedan od znakova, slovo koje je karakteristično za čirilično pismo kao što su na primer d, ž, ć ili b", istakla je Tasićeva.

Prema pravilima ICANN, domen, takođe, mora da čini što kraći i jednostavniji niz znakova koji će na smislen način predstavljati jednu zemlju i biti široko prepoznatljiv.

Nakon izbora domena, najverovatnije u septembru, RNIDS će pripremiti dokumentaciju koja se podnosi ICANN, a u kojoj se obrazlaže na koji način se došlo da predloženog niza znakova, rekla je Tasićeva.

Ona je istakla da ceo izbor mora biti sproveden na potpuno demokratskim pricipima i bez ikakvih pritisaka bilo koje interesne grupe.

''Ukoliko naš predlog bude u skladu sa svim pravilima, ovo međunarodno telo ga odobrava, što bi značilo da već do kraja godine možemo dobiti svoj nacionalni Internet domen na ćirilici koji bi, prema sadašnjim procenama, bio pušten u korišćenje tokom sledeće godine", ukazala je ona.

Tasićeva je ocenila da će ćirilični domen prvenstveno omogućiti Srbiji da svetu pokaže svoju kulturu i dostignuća na tom nivou, jer je ćirilica pismo koje se koristi više od 1.000 godina.

''Ni za Registar, ni za državu to neće biti neki poslovni potez koji će doneti novac, ali je veoma važno da Srbija počne da se pojavljuje sa svojim identitetom na Internetu i zato to nikako ne treba propustiti'', dodala je ona.

I SPC uključena u izbor domena

U aktivnosti vezane za izbor ćiriličnog domena, uključila se i Srpska pravoslavna crkva (SPC) koja je u Radnu grupu delegirala upravnika Centra za proučavanje i upotrebu savremenih tehnologija đakona Olivera Subotića.

Subotić je u izjavi Tanjugu istakao da je SPC ovaj izbor prepoznala kao neku vrstu civilizacijske aktivnosti i da je upravo zato zainteresovana da pruži svoj doprinos.

''Ne želimo da sugerišemo koje bi rešenje bilo povoljno, iako se primećuje da je u javnosti već profilisan predlog srb'', rekao je Subotić.

On je dodao da i to može biti jedno od rešenja jer zadovoljava tehničke preduslove koji su potrebni za ćirilični domen, ali da će javna rasprava dovesti do konačnog izgleda domena.

Đakon je ocenio da će ovaj ćirilični dome najverovatnije koristiti sajtovi koji su usmereni na srpsko govorno područje, između ostalih i SPC.

''Za sve posetioce našeg sajta koji koriste ćirilicu biće urađene lokalizovane verzije sa novim domenom, dok će za ljude koji pristupaju sajtovima SPC i njenih eparhija na engleskom jeziku biti zadržana latinična verzija, rs'', dodao je Subotić.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Srb", "sb" i "ić" u trci za ćirilični ...

Izvor: SrbijaNet.rs, 14.Mar.2010

"Srb" "sb" i "ić" trenutno su najčešći predlozi za ćirilični domen, koji se mogu videti na forumu Registra nacionalnog Internet domena Srbije (RNIDS), a koji treba da bude izabran do kraja ove godine, rekla je danas savetnica direktora Registra Mirjana Tasić. ''Početkom marta,

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Ćirilica na Internetu

Izvor: Vesti-online.com, 14.Mar.2010

''Srb'' ''sb'' i ''ić'' trenutno su najčešći predlozi za ćirilični domen, koji se mogu videti na forumu Registra nacionalnog Internet domena Srbije (RNIDS), a koji bi trebao biti izabran do kraja ove godine, rekla je danas Tanjugu savetnica direktora Registra Mirjana Tasić...''Početkom marta,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.