Izvor: B92, 04.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporazum o zabrani kasetne municije

Beograd -- Danas je privedena kraju konferencija zemalja čiji su stanovnici žrtve kasetne municije.

Oni su danas u Beogradu izrazili uverenje da će do kraja 2008. godine biti potpisan obavezujući međunarodni sporazum o zabrani korišćenja, proizvodnje, prodaje i skladištenja te vrste naoružanja.

Na konferenciji za novinare u beogradskom hotelu "Hajat", ambasador u Ministarstvu spoljnih poslova Bratislav Đorđević izrazio je zadovoljstvo što je u radu konferencije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << učestvovalo oko 40 zemalja i predstavnici 10 međunarodnih nevladinih organizacija.

On je rekao da je Vlada Srbije organizovala taj skup pre svega iz humanitarnih razloga, ali je dodao da je Srbija jedna od zemalja žrtava upotrebe kasetne municije.

Predstavnik nevladine organizacije Koalicija za zabranu kasetne municije Stiv Gus je priznao da u radu konferencije nisu učestvovale države koje najviše proizvode i koriste tu municiju - SAD, Rusija i Kina, ali je izrazio očekivanje da će i te države morati da poštuju sporazum zbog velikog pritiska javnosti.

Njegov kolega Tomas Neš je istakao da je u radu učestvovalo 22 od ukupno 26 zemalja žrtava kasetne municije i dodao da bez njihovog direktnog angažovanja neće biti moguće objasniti celom svetu zbog čega je značajno da se postigne dogovor o zabrani.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.