Slučaj porodilje koja poslodavcu plaća za doprinose, poverenica podnosi tužbu

Izvor: RTS, 06.Avg.2019, 09:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj porodilje koja poslodavcu plaća za doprinose, poverenica podnosi tužbu

Prošle nedelje pisali smo o Snežani Pešović iz Beograda, koja je od poslodavca primala platu od 26.000 dinara, a njemu uplaćivala 30.000 dinara mesečno. Nakon priče emitovane na RTS-u, stižu prve dobre vesti.
Službenici poverenice za zaštitu ravnopravnosti su posle emitovanja priče o Snežani Pešović posetili ovu majku devetomesečne bebe i dobili saglasnost da je zastupaju pred sudom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Poverenik je, naime, Višem sudu u Beogradu podneo stratešku tužbu za zaštitu od diskriminacije.
"Tužbom je pored utvrđivanja diskriminacije i traženja da se otklone posledice diskriminatorskog postupanja traženo od suda da donese privremenu meru u cilju hitne zabrane diskriminacije i sprečavanja posledica ovakvog postupanja prema zaposlenoj zbog trudnoće i porodiljskog odsustva", navodi se u saopštenju poverenika.
Ako uspeju da dobiju tužbu, to će biti veoma važno jer može da posluži kao model za rešavanje sličnih slučajeva.
U službi poverenika saznali smo da su slučajevi diskriminacije trudnica i porodilja vrlo česti, ali da se nikada do sada nije dogodio ovakav slučaj.
"Država ima mehanizme za sprečavanje ovakvog ponašanja zbog čega verujem da će ovaj primer ohrabriti žene da se obrate našoj instituciji i zatraže zaštitu", zaključila je poverenica u saopštenju. 
Snežana je od poslodavca primala platu 26.000 dinara, a njemu uplaćivala 30.000 dinara mesečno. Iako mu je novac uplaćen, poslodavac nikada Snežani nije uplatio doprinose.
Snežana prima nešto više od 10.000 naknade za porodilje i gotovo da nema od čega da živi. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Podneta tužba zbog trudnice koja je primala platu 26.000, a poslodavcu plaćala 30.000 dinara

Izvor: Radio 021, 06.Avg.2019

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković podnela je Višem sudu u Beogradu tužbu za zaštitu Snežane Pešović iz Beograda od diskriminacije...Kakojavlja RTS, ako dobiju tužbu, to može biti model za rešavanje sličnih slučajeva u budućnosti...Podsetimo, dok je bila trudna, Snežana...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.