Slučaj porodilje iz Beograda starteški važan – pojedinac ne sme da bude iznad zakona

Izvor: RTS, 14.Avg.2019, 09:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj porodilje iz Beograda starteški važan – pojedinac ne sme da bude iznad zakona

Pojedinac ne sme da bude iznad zakona a država mora da koristi mehanizme za zaštitu građana i građanki od diskriminacije, poručila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković povodom slučaja porodilje koja je poslodavcu mesečno davala više novca nego što je njena plata. Ministar rada Zoran Đorđević kaže da Ministarstvo ima dužnost da postupa u svakom od takvih slučajeva.
Pre >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dve nedelje RTS je otrkio problem porodilje iz Beograda, koja je poslodavcu mesečno davala više novca nego što je njena plata, kako bi bila prijavljena. Snežana Pešović je, da podsetimo, poslodavcu davala 30.000 dinara mesečno, a od njega dobijala platu od 26.000. Osim toga, dala mu je 104.000 dinara za doprinose i deo zarade, a on ih nije uplatio.

Novinarka RTS-a Sunčica Maksimović, koja je otkrila taj slučaj, rekla je gostujući u Jutarnjem programu da je Snežana i dalje na porodiljskom, da nije dobila otkaz jer po zakonu to ne može. Ona dobija mesećnu naknadu od 10.633 dinara.
Međutim, Sunčica Maksimović ističe da Snežani porodiljko ističe 13. septembra i da je, kada je potpisala ugovor o radu istog dana potpisala i ugovor o blanko otkazu, zbog čega njen radni odnos može da prestane već 14. septembra.
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković istakla je da pojedinac ne sme da bude iznad zakona i da država mora da koristi mehanizme da zaštiti sve građane i građanke od diskriminacije i pošalje poruku da se povrede prava sankcionišu.
Kako je rekla, služba Poverenice je prepoznala slučaj Snežane Pešović kao strateški važan, jer preko njega može da se pošalje poruka da je diskriminacija zabranjena. Zbog toga je iskoristila ovlašćenje i podnela tužbu sudu.
"Mi to zoveno strateškim parnicama", rekla je Jankovićeva.
Dodaje da nije iznenađena jer već nekoliko godina dobija najveći broj pritužbi zbog diskriminacije na tržištu rada.
Ipak, dodaje da se Snežanin slučaj može nazvati drastičnim jer se radi o višestrukoj diskriminaciji i povredi nekoliko prava i zakona.
Ministar za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu politiku Zoran Đorđević je istakao da postoje slučejevi kao Snežanin i da Ministarstvo ima dužnost da postupa u svakom od tih slučajeva.
Da bi se pokazala ozbiljnost i odlučnost u borbi protiv diksriminacije, pokrenut je poseban broj telefona na koji majke i trudnice mogu da se žale.
Kako je rekao, već je bilo 32 pojačana nadzora i dva slučaja su već zaživela na sajtu Ministarstva.
"To je jedan od načina, pored prekršajnog i krivičnog gonjenja, da upoznamo medije i da vide da smo odlučni u borbi. I da niko nije iznad zakona i da svi zajedno stanemo u borbu protiv toga", istakao je ministar.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.