Sloveniji propao tender za nabavku policijskog helikoptera, Republika Srpska pregovara s Rusijom o kupovini tri helikoptera za potrebe MUP-a

Izvor: TangoSix.rs, 03.Maj.2018, 09:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sloveniji propao tender za nabavku policijskog helikoptera, Republika Srpska pregovara s Rusijom o kupovini tri helikoptera za potrebe MUP-a

Kako su preneli slovenački mediji, tender za nabavku novog policijskog helikoptera bio je neuspešan jer se do 18. aprila, do kada je bio krajnji rok za predaju ponuda, Ministarstvu unutrašnjih poslova Slovenije nije javio nijedan proizvođač, odnosno niko nije podneo svoj predlog ponude za prodaju novog helikoptera.
Nekoliko dana kasnije je preko ruske agencije RIA Novosti stigla informacija da Republika Srpska pregovara s Rusijom o nabavci tri helikoptera za MUP ovog >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << entiteta Bosne i Hercegovine, što je predsednik Milorad Dodik i potvrdio nakon sastanka s predsednikom Saveta Federacije Federalne Skupštine Rusije Valentinom Matvijenko.
Iz MUP-a Slovenije potvrdili su da na tenderu za kupovinu i održavanje novog transportnog helikoptera policije nisu dobili nikakve ponude. Za ovu nabavku MUP je bio spreman da plati maksimalno 19,5 miliona evra s PDV-om a za održavanje vazduhoplova u prve dve godine maksimalno 1,3 miliona evra.
Procenjena vrednost ugovora o javnoj nabavci za kupovinu i isporuku helikoptera kao i obuku osoblja iznosila je 15 miliona evra s PDV-om a za održavanje letelice za period od dve godine milion evra takođe s PDV-om. Iznosi od 19,5 i 1,3 miliona evra su maksimalni dozvoljeni iznosi u slučaju povećanja vrednosti nabavke koji bi se definisali kroz aneks ugovora.
Raspisivanjem tendera slovenački MUP je želeo da modernizuje svoju helikoptersku flotu, prvi put nakon 2007. kada je nabavljen helikopter EC135, koji je delimično plaćen iz evropskih fondova a koštao je 9 miliona evra. Sada je bila namera da se kupi moćniji i veći helikopter kompletno opremljenog za traganje i spasavanje kao i medicinski transport koji bi mogao da zameni neki od postojećih helikoptera iste ili slične kategorije (MUP Slovenije poseduje jedan AB-212 proizveden 1980. i jedan AB-412 proizveden 1987.).
U periodu 23-24. aprila u glavnom gradu Republike Srpske Banja Luci boravila je visoka delegacija gornjeg doma ruskog parlamenta, na čelu s predsednikom Saveta Federacije Federalne skupštine Rusije Valentinom Matvijenko. Ona se susrela s predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom koji je nakon sastanka izjavio da se s Rusijom pregovara o nabavci helikoptera, prenele su RIA Novosti.
Dodik nije izneo mnogo detalja već je rekao da su pregovori u toku, da su u pitanju tri ruska helikoptera za potrebe policijskih snaga i da se trenutno vode razgovori o rešavanju finansijskih pitanja vezanih za ovaj potencijalni posao.
Helikopterski servis Republike Srpske trenutno koristi 4 laka višenamenska helikoptera, tri Gazele i jedan Bell 206. Oktobra 2017. naručen jedan italijanski višenamenski helikopter Leonardo AW119 “Koala“ čija je vrednost, zajedno s obukom dva pilota, tri vazduhoplovna mehaničara i jednog vazduhoplovnog inženjera  4,76 miliona evra.
Osim za  vazdušno-medicinski transport, zajedničke akcije s specijalnom jedinicom MUP-a RS i pomoć ugroženom stanovništvu prilikom elementarnih nepogoda, helikopter će se koristiti i za borbu protiv požara a za tu namenu biće opremljen protivpožarnim vedrom kapaciteta 1000 litara.

The post Sloveniji propao tender za nabavku policijskog helikoptera, Republika Srpska pregovara s Rusijom o kupovini tri helikoptera za potrebe MUP-a appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.