Skupština nije izglasala izbor sudije i dva zamenika tužioca

Izvor: RTS, 09.Nov.2018, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština nije izglasala izbor sudije i dva zamenika tužioca

Poslanici Skupštine Srbije nisu izglasali predlog Državnog veća tužilaca (DVT) za prvi izbor dva zamenika javnog tužioca u Rumi i Kruševcu kao i predlog Visokog saveta sudstva (VSS) za prvi izbor sudije u Prokuplju.
Tim povodom Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) apelovalo na ubrzanje procesa usvajanja amandmana na Ustav Srbije koje je peredložilo Ministarstvo pravde, a koji pređvidaju da DVT >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i VSS direktno biraju zamenike javnih tužilaca i sudije.
Amandmanima je učešće Skupštine u potpunosti isljučeno iz procesa izbora tužilaca i sudija.
Udruženje smatra neprihvatljivim da Narodna skupština bez suvislog obrazloženja odbija da izabere kandidate za koje je DVT utvrdilo da su stručni i osposobljeni za obavljanje javnotužilacke funkcije.
"Imajući u vidu ceo tok odlučivanja u Narodnoj skupštini koji je prethodio odbijanju predloga DVT i osnovanost razloga zbog kojih su predlozi odbijeni, pozivamo Poverenika za samostalnost tužilaštva da oceni da li se u konkretnom slučaju radi o političkom ili drugom nedozvoljenom uticaju na rad javnog tužilaštva", navodi se u saopštenju UST.
Takođe da ispita, da li se time direktno utiče na javna tužilaštva koja ostaju bez zamenika u svojim redovima, znajući stepen opterećenosti u radu javnih tužilaštava.
Skupština Srbije izabrala je danas 47 sudija, 35 zamenika javnih tužilaca i jednog zamenika tužioca za ratne zločine, dok poslanici nisu glasali za dva zamenika i tužioca i jednog sudiju pa je poništen oglas za izbor za ta mesta i konkurs će biti ponovljen.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skupština nije izglasala izbor sudije i dva zamenika tužioca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Nov.2018

Poslanici Skupštine Srbije danas nisu izglasali predlog Državnog veća tužilaca (DVT) za prvi izbor dva zamenika javnog tužioca u Rumi i Kruševcu kao i predlog Visokog saveta sudstva (VS S) za prvi izbor sudije u Prokuplju...Tim povodom Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) apelovalo na ubrzanje...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.