Skuplja obuka za vozače, od 10.000 do 35.000 dinara

Izvor: RTS, 31.Okt.2018, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skuplja obuka za vozače, od 10.000 do 35.000 dinara

Obuka za buduće vozače verovatno će poskupeti u naredne dve-tri nedelje. Kako RTS saznaje, B kategorija poskupeće za 10.000 dinara, a C, D, E i do 30.000 dinara u odnosu na sadašnju cenu. To su prve kalkulacije, ali mnogo više brine podatak da će od 130 škola u Beogradu moći da radi samo njih tridesetak koje su obezbedile poligon propisan po novom pravilniku o obuci.
U MUP-u kažu da je bilo dovoljno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vremena, skoro tri godine, da se auto-škole reorganizuju i naprave odgovarajuće poligone.

U auto-školama tvrde da je mesečni zakup poligona 250–300 evra, a njegova izgradnja košta 30–40.000 evra. Od 130 škola na teritoriji Beograda, samo 30 ima rešen poligon, što znači da ostali ne mogu rade dok ne naprave poligon.
"Naglasio bih da dosta škola nije rešilo ovo pitanje, naročito grad Beograd je problematičan, zbog prostora, od vlasništva prostora onoga koji izdaje tu površinu do svih drugih detalja koje sam naveo", kaže Goran Kojadinović iz auto-škole "Gazela". 
Poligon može da se nalazi van grada, a polaganje ispita je u samom gradu. Ali to su novi troškovi jer se time troši više benzina za B kategoriju, pa će i cena morati da poraste za najmanje 10.000 dinara, kažu u auto-školama.
Za kategorije C, D i E situacija je još lošija jer su poligoni mnogo veći, pa će tako nova cena biti viša za 20 do čak 35.000 dinara.
"Obuka će za C, D i E sigurno poskupeti jer zahteva nova ulaganja. Novi autobusi koji moraju da se pripreme, opterećenje pod kojim moraju da se voze časovi za C i E kategoriju, kamion i prikolica moraju biti 30 odsto opterećeni, prilikom ispita i prilikom časova – samim tim to poskupljuje cenu časa", kaže Marko Manojlović iz auto-škole "Desetka plus". 
Cene će formirati svaka auto-škola prema svojim proračunima troškova te neće biti ni propisane ni preporučene cene. Zato je veoma bitno pre upisa u školu raspitati se gde se i kada obučava jer su mnoge škole iz centra Beograda bile prinuđenje da poligone izmeste u prigradska naselja, a to znači mnogo više vremena i novca za obuku.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

RTS: Obuka za vozače poskupljuje i 30.000 RSD

Izvor: B92, 31.Okt.2018

Beograd -- Obuka za buduće vozače verovatno poskupljuje u narednim nedeljama. Kako RTS saznaje, B kategorija poskupeće za 10.000 dinara, a C, D, E i do 30 hiljada dinara...To su prve kalkulacije, ali mnogo više brine podatak da će od 130 škola u Beogradu moći da radi samo njih tridesetak koje...

Nastavak na B92...

BUDUĆI VOZAČI, SPREMITE NOVAC Obuka za auto poskupljuje 10.000 dinara, a za druge katergorije JOŠ VIŠE?!

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Okt.2018

U MUP-u kažu da je bilo dovoljno vremena, skoro tri godine, da se auto-škole reorganizuju i naprave odgovarajuće poligone..Obuka za buduće vozače verovatno poskupljuje u narednim nedeljama. Kako se saznaje, B kategorija poskupeće za 10.000 dinara, a C, D, E i do 30 hiljada dinara...Vučić najavio...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.