Skup za očuvanje parka na Petlovom brdu, devojka se popela na drvo

Izvor: RTS, 23.Maj.2018, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skup za očuvanje parka na Petlovom brdu, devojka se popela na drvo

Građani Petlovog brda, u okolini parka "Borići", okupili su se kako bi protestvovali zbog seče stabala u tom parku, a koja je, navode, predviđena izgradnjom petlje "Orlovača" u sklopu obilaznice oko Beograda.
Park obezbeđuju policajci, dok su se građani okupili u parku i izražavaju nezadovoljstvo zbog, kažu, uništavanja parka.

Jedan od građana koji stanuje u blizi parka kaže za RTS da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mu policajci nisu dozvolili da priđe naselju.
Stanari koji protestuju tvrde da su im nadležni rekli da će iskrčiti 13 hekatara, a da sada krče sve. 
Predstavnik građana Dejan Jovanović ističe da je njegova komšinica Ljiljana, koja je pokušala da spreči seču stabala, uhapšena, i da se i dalje nalazi u pritvoru, dok je devojka Sara već satima na drvetu bez hrane i vode.
"Sara, koja čak ni ne živi ovde, popela se na drvo dosta ranije, predviđajući ovo što će se desiti. Ona je i sada na drvetu, nema nameru da siđe" tvrdi Jovanović.

Kaže za sebe da je predstavnik 1.700 građana koji su za samo sedam sati dali svoje potpise, a zahtevaju, navodi, od Evropske investicione banke i od domaćih institucija da uvaže njihovu volju "da se ne dozvoli seča nijednog stabla".
Traže da se nađe alternativno rešenje za preusmeravanje saobraćaja na druge pravce, za šta su, tvrdi Jovanović, i dobili nezvaničnu potvrdu.
"Imali smo predlog da se odlože radovi na dve nedelje i da izvođač radova, preduzeće 'Ratko Mitrović' započne radove na drugoj lokaciji. To je moglo da bude učinjeno i to je neki minimum koji je mogao da bude ispoštovan da ne bi došlo do ove situacije", naveo je Jovanović.

Navodi da je park "Borići" jedini park u naselju od 32.000 stanovnika, koji je uređen već 49 godina, a da je sada taj park, kaže, kompletno devastiran.
Jovanović najavljuje da će građani Petlovog brda sutra podneti prijave protiv svih onih koji su, tvrdi, odgovorni za pogrešno izveden projekat petlje "Orlovača".

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Drama zbog seče stabala na Petlovom brdu

Izvor: Mondo, 23.Maj.2018

Građani Petlovog brda, u okolini parka "Borići", okupili su se danas zbog seče stabala u tom parku, a koja je, navode, predviđena izgradnjom petlje "Orlovača" u sklopu obilaznice oko Beograda...Tanjugovi izveštači javljaju da park obezbeđuju pripadnici MUP-a, dok su se građani okupili u parku...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.