Skoro 5.000 dece u Srbiji zlostavljano prošle godine

Izvor: Politika, 19.Nov.2015, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skoro 5.000 dece u Srbiji zlostavljano prošle godine

BEOGRAD– Oko 90 odsto mališana koji su doživeli nasilje, to su doživeli u biloškoj porodici, ukazao je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksanadar Vulin, navodeći da je prošle godine 4.986 dece bilo izloženo različitim oblicima fizičkog ili psihičkog nasilja, kao i da je zbog toga podneto 200 krivičnih prijava.

Vulin je prilikom posete Zavodu za vaspitanje dece i omladine „Vasa Stajić”, povodom Međunarodnog dana prevencije zlostavljanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i zanemarivanja dece, dodao da je tokom prosle godine podneto i 190 zahteva za potpuno lišavanje roditeljskog ovlašćenja i 180 zahteva za delimično umanjenje roditeljskih ovlašćenja.

Interventno je izdvojeno više od 500 dečaka i devojčica iz njihovih porodica.

Vulin je kazao da resorno ministarstvo poklanja posebnu pažnju kada je u pitanju zlostavljanje dece, a da su u 115 centara za socijalni rad već uspostavljena posebna odeljenja i komisije koje se bave borbom protiv prinudnog rada.

„Danas je prilika da govorimo o onome o čemu često ćutimo i pravimo se da ne postoji, a to je strašna i velika greška. Zanemarivanje i zlostavljanje dece je nešto što se dešava svakodnevno, dešava se kod nas iza zatvorenih vrata, u mnogim porodicama”, rekao je Vulin novinarima nakon posete Domu.

Država, kako je dodao, brine o tom problemu i bori se sa njim, ali ne može sve da reši jedno ministarstvo ili jedan program.

„Činjenia je da 90 odsto dece doživi nasilje u porodici i celo društvo mora da se zamisli kako je moguće da se to dešava iza zatvorenih vrata, a da se svi pravimo da se to ne dešava”, rekao je ministar.

Vulin je istakao da je najbolje i najzdravije da dete bude u biološkoj porodici, te da se zato ministarstvo trudi da završi proces deinstitucionalizacije i da što više dece bude u funkcionalnoj, dobroj biološkoj porodici.

„Zato smo razvili instituciju hraniteljstva i u takvim porodicama se nalazi oko 6.000 dece, a vodimo računa i o usvojenjima”, rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, 2013. godine je bilo 155 usvojenja, a prošle i ove godine pronađen je novi dom za 356 dečaka i devojčica.

„To je veliki rad i napor, a bez smanjivanja i olakšavanja procedura, jer i dalje vodimo računa pre svega o deci. Želimo da se procedure maksimalno ubrzaju, ali da i dalje ostanu stroge i rigorozne”, naglasio je Vulin.

Tokom posete Domu grupa štićenikasu, uz pomoć Peđolina, za ministra i ostale korisnike izveli predstavu o drugarstvu.

Direktor Zavoda Dragan Rolović zahvalio se ministarstvu na podršci, navodeći da prepoznaje potrebu dece da im se pomogne, ali i trud i ljubav ljudi koji rade u domu i pomažu štićenicima da im detinjstvo učine boljim.

„U Srbiji ne postoji ustanova u kojoj je pre trebalo obeležiti ovaj dan, jer je ovo ustanova u kojoj boravi najveći broj dece u Srbiji, čije je detinjstvo proteklo u čestom zlostavljanju i zanemarivanju, a mi želimo da im pokažemo da nam je stalo do njih i da želimo da im pomognemo”, rekao je Rolović.

On je podsetio da je pre 11 godina u Zavodu razvijen poseban program koji se bavi decom, pre svega dečacima do 14 godina, Program intenzivnog tretmana (PIT) i da je za to vreme više od 220 dečaka sklonjeno sa ulica Beograda, ali i drugih gradova.

„Za programom postoji velika potreba i proširićemo ga i na druge gradove. Pripremamo prostor za proširenje naših kapaciteta, koji bi trebalo da proradi od januara naredne godine, a program bi trebalo da zaživi u još šest gradova u Srbiji”, rekao je Rolović.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skoro 5.000 dece u Srbiji zlostavljano prošle godine

Izvor: Blic, 19.Nov.2015

Oko 90 odsto mališana koji su doživeli nasilje, to su doživeli u biloškoj porodici, ukazao je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksanadar Vulin, navodeći da je prošle godine 4.986 dece bilo izloženo različitim oblicima fizičkog ili psihičkog nasilja, kao...

Nastavak na Blic...

Skoro 5.000 dece u Srbiji zlostavljano prošle godine

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Nov.2015

Oko 90 odsto mališana koji su doživeli nasilje, to su doživeli u biloškoj porodici, ukazao je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksanadar Vulin, navodeći da je prošle godine 4.986 dece bilo izloženo različitim oblicima fizičkog ili psihičkog nasilja, kao...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.