Školsko zvono u vojnoj karauli prizvalo samo dva prvaka

Izvor: Blic, 04.Sep.2009, 06:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Školsko zvono u vojnoj karauli prizvalo samo dva prvaka

Pirot - U staroplaninskom selu Jelovica, udaljenom od Pirota više od trideset kilometara, 1. septembra ponovo se začulo školsko zvono u jedinoj školi u tom delu Stare planine. U školske klupe isturenog odeljenja OŠ „Sveti Sava” sela su dva prvaka i jedan dečak predškolskog uzrasta.

Sa njima radi učiteljica Jasmina Marković, kojoj je ovo prvo stalno zaposlenje i koja svakog dana iz grada putuje u selo na posao. Nastava se odvija u napuštenoj vojnoj karauli >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pošto je školska zgrada dosta ruinirana. Vukašin Pejčić i Stefan Vasić krenuli su u prvi razred, a Ninoslav Gogić pohađa pripremnu nastavu u zabavištu.

- Nas trojica se družimo i lepo nam je u školi sa učiteljicom. Crtamo i igramo se loptom u dvorištu. Učiteljica nam je jako dobra i s njom se lepo slažemo- kaže Vukašin, a sa njim se slaže i godinu dana mlađi Ninoslav i Stefan.

Učiteljica Jasmina Marković na posao čeka 14 godina mada je povremeno radila u nekim školama na zameni. Ovo joj je prvo radno mesto i to u seoskoj školi.

- Škola u Jelovici je otvorena posle pet godina pauze i jedina je škola u Gornjem Visoku na Staroj planini. Pošto je školska zgrada dosta uništena radimo u ovoj karauli. Uslovi za rad nisu loši. Učionicu ćemo još da uredimo da nam bude još lepše. Dosta nam pored uprave matične škole pomažu i pojedini roditelji čija deca pohadjaju školu - kaže Jasmina.

Biljana i Goran Pejčić su iz Prokuplja vratili u Jelovicu na imanje Goranovog oca. U blizini škole imaju vikendicu. Njihov sinVukašin je đak prvak.

- Pomagao sam oko uređenja dvorišta jer je sve bilo zaraslo u korov jer u karauli nema vojske. Voleli bi da se ceo ovaj kraj oživi i da u školi bude više đaka, da se razvije turizam. Bez dece nema napretka. U selu ima četrdesetak kuća u kojima mahom žive starci. Ostalo je još jedno 60 ljudi, a nekada je radila i škola - kaže Goran, koji pored Vukašina ima i dve ćerke koje su završile srednju školu, dok njegova supruga Biljana napominje da u selu još šestoro dece stasavaju za školu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.