Sindikati Aerodroma Nikola Tesla: Premijerka Brnabić ne razume prava zaposlenih na „Tesli“; Tražimo isplatu dobiti iz dela koji pripada aerodromu

Izvor: TangoSix.rs, 08.Mar.2019, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikati Aerodroma Nikola Tesla: Premijerka Brnabić ne razume prava zaposlenih na „Tesli“; Tražimo isplatu dobiti iz dela koji pripada aerodromu

Četiri sindikata Aerodroma Nikola Tesla uputila su juče odgovor premijerki Ani Brnabić na njenu prethodnu izjavu o neopravdanosti njihovog nezadovoljstva preliminarnom visinom iznosa dobiti za 2018. godinu koja je namenjena zaposlenima, saopšteno je na njihovoj zvaničnoj stranici.
Naime, ta četiri sindikata poslala su prvog marta Vladi Srbije protestni dopis ukazujući na njihovo nezadovoljstvo i zahtevajući da se održi kontinuitet od 6,5% u celokupnom iznosu. Na taj >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << dopis, nedugo zatim oglasila se premijerka Brnabić ističući da njihovi zahtevi i nezadovoljstvo „nemaju uporišta u stvarnosti“.
Njenoj izjavi usledio je odgovor sindikata, koji su ga okarakterisali kao „najoštriji protest njenim navodima“ i objasnili zbog čega je premijerka pogrešno prikazala prava radnika beogradskog aerodroma.
Protestni dopis Četiri sindikata Aerodroma Nikola Tesla, među kojima su i sindikati „Zajedno“, Nezavisni sindikat i ASNS, uputili su prvog marta predsedniku Srbije, predsednici Vlade Srbije, ministru za rad, mistarki saobraćaja, predsednici nadzornog odbora, generalnom direktoru i skupštini akcionara Aerodroma Nikola Tesla, protestni dopis zbog nezadovoljstva preliminarnom visinom iznosa dobiti za 2018. godinu koja je namenjena zaposlenima, saopšteno je iz sindikata.
„Nismo zadovoljni procentom koji je opredeljen za zaposlene“ / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six Kako su tada istakli, radnici nisu zadovoljni procentom koji je opredeljen za zaposlene u odnosu na sveukupan iznos koji je definisan kao dobit:
– Pozivamo sve relevantne činioce u Državi, AD Aerodroma Nikola Tesla Beograd kao i predlagača koji je predložio procenat udela zaposlenih u dobiti da se drže kontinuiteta od 6,5 % u celokupnom iznosu koji je 53,2 milijarde dinara.
Zahtevamo od generalnog direktora „Nikole Tesle“ Saše Vlaisavljevića da predloži nadzornom odboru da učešće zaposlenih u dobiti bude 6,5 % od ukupne prikazane dobiti, Vesnu Stanković Jevđević kao predsednicu Nadzornog odbora da predloži Nadzornom odboru na usvajanje izmenu u skladu sa predlogom generalnog direktora, članove nadzornog odbora da usvoje predlog i da proslede Skupštini društva na usvajanje.
Tražimo hitan odgovor od svih relevantnih subjekata kako u AD Aerodrom Nikola Tesla Beograd, tako i u državnim organima, da li prihvataju ili ne da se dobit od 6.5% usvoji na Skupštini AD Aerodrom Nikola Tesla Beograd koja je zakazana za 18. mart 2019. godine. –
Brnabić o zahtevu sindikata Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila nakon upućenog protestnog dopisa da zahtevi sindikata Aerodroma Nikola Tesla nemaju uporišta u stvarnosti, prenosi Tanjug.
Kako navodi, Brnabićka je istakla da aerodrom nije privatizovan, iako u jednom delu dopisa tako stoji i naglasila da postoje razlozi zbog kojih je nezadovoljstvo radnika neosnovano.
Ona je objasnila da ne zna o kakvom učešću u dobiti govori deo sindikalaca budući da to mogu da dobiju samo akcionari i ukazala da nema mesta ni za otpremnine, jer su svi zaposleni zadržali svoja radna mesta:
– Zaposleni su dobili povećanje plata od 11 odsto, jer nisu pod merama fiskalne konsolidacije. –
Najoštriji protest na izjavu premijerke Brnabić / Foto: Petar Vojinović, Tango Six Odgovor premijerki Nakon izjave premijerke Brnabić usledio je i odgovor sindikata, čime je, kako kažu, iskazan najoštriji protest na njene navode. Kako stoji u javnom odgovoru na njihovoj zvaničnoj stranici, premijerka je u svojoj izjavi pogrešno prikazala prava radnika Aerodroma Nikola Tesla.
– Izjavili ste da samo akcionari imaju pravo na dobit. Morate znati da akcionari, u srazmeri od broja akcija koje poseduju imaju pravo na srazmernu dividendu.
Sindikati to uopšte ne dovode u pitanje, mi tražimo da se isplati dobit iz dela koji pripada AD Aerodromu Nikola Tesla Beograd odnosno da se postupa u skladu sa tada i sada važećim Kolektivnim Ugovorom. Tražimo da se postupa isto kao i svih predhodnih godina i da se dobit isplati od ukupnog dela koji je operezovan kao dobit. – ističu iz sindikata.
Prema njihovim rečima, porez na dobit je plaćen od strane AD Aerodroma Nikola Tesla Beograd i prihod je kao takav unet u budžet Aerodroma radi dalje raspodele:
– Mi ne tražimo ništa što do sada nije bila praksa po Kolektivnom Ugovoru od strane Aerodroma, već tražimo da se primeni i održi kontinuitet od 6,5%. Tražimo i da se shodno obećanju kojim ste kupili socijalnu tišinu kod radnika pred potpisivanje ugovora o radu u kompaniji Vansi erports, ispoštujete sve tačke koje ste tada na plakatu napisali kao obaveštenje radnicima.
Kako ste izneli da su radnici dobili povećanje plata od 11% radi prave istine obaveštavamo Vas da do povećanja nije došlo, jer ste kao i određenim kategorijama radnika u Srbiji, smanjili platu u AD Aerodrom Nikola Tesla Beograd po Zakonu o privremenom umanjenju zarada. Plate su samo vraćene na nivo pre umanjenja, a ne kako ste vi predstavili.
Kako ste nas naučili da se ovde ne radi o privatizaciji već o koncesiji i da naredne dve godine zaposleni neće dobijati otkaze, ne znamo šta će se desiti posle dve godine, a za veliki broj zaposlenih i ranije, kako će, da li će i ko će isplaćivati otpremninu višku zaposlenih? –

The post Sindikati Aerodroma Nikola Tesla: Premijerka Brnabić ne razume prava zaposlenih na „Tesli“; Tražimo isplatu dobiti iz dela koji pripada aerodromu appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.