Izvor: RTS, 29.Nov.2022, 15:24

Selaković na Kadinjači: Položili su svoje živote u ime višeg cilja

U Memorijalnom kompleksu Kadinjača kod Užica obeležena je 81. godišnjica legendarne bitke, koja svedoči o herojskim novembarskim danima 1941. godine.
Te 1941. godine pripadnici Radničkog bataljona, kojim je komandovao Andrija Đurović, kao i borci Prvog bataljona Posavskog odreda i Oraške čete, Drugog Šumadijskog odreda, pružili su žestok otpor daleko nadmoćnijim nemačkim vojnicima braneći Užičku republiku, tada jedinu slobodnu teritoriju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Evropi.

"Užice je jedan od nezvaničnih gradova heroja Drugog svetskog rata, grad koji je bio sedište prve slobodne teritorije na tlu okupirane Evrope, grad koji je dao velike žrtve za slobodu u borbi protiv fašizma i nacizma", rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković.
Ukazao je da, koliko god to paradoksalno zvučalo, "veliki narodi i njihovi mitovi se često ne rađaju u pobedama, jer one mogu biti posledica slučaja ili ratne sreće, već u porazima i to onim porazima u kojima je grupa ljudi u ime višeg cilja svesno pristala da najveću od svih žrtava položi, da položi sopstveni život".
Mnogobrojni borci Radničkog bataljona junački su stradali u borbama na Kadinjači 29. novembra 1941. godine. Neprijateljske snage su probile poslednju odbranu slobodnog Užica, ali heroizam tih junaka ostao je upamćen u vremenima koja su usledila. Ova bitka jedna je od najvećih, nesvakidašnjih i po mnogo čemu posebna.
"Vrhovni štab organizuje odbranu slobodne teritorije radi evakuacije važnih resursa iz grada Užica ka Zlatiboru i Bosni. Odbranu organizuje na Kadinjači važnom prevoju između planine Tare i Jelove gore. Odbranu izvodi Radnički bataljon sa 270 boraca, Posavska sa 150 boraca i Oraška ceta sa oko 150 boraca. Naspram sebe imali su oko 4.000 dobro naoružanih neprijateljskih vojnika sa tenkovima i bornim kolima. Ova neravnopravna bitka tog 29. novembra trajala je oko tri sata, a u borbi je poginulo oko 180 boraca", rekao je general Ljubiša Diković.
Naglasio je da je bitka na Kadinjači jedna od slavnih i tragičnih bitaka sa kolektivnim podvigom njenih branilaca. Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević podsetila je da su heroji Kadinjače – metalci, pekari, tkači, obućari, dali svoje živote da bi se neki drugi životi nastavili.
"Užice je ponosno na svojih 67 slobodarskih dana, a Užička republika kao jedina oaza slobode na evropskom kontinentu ima svoje mesto u istoriji Evrope. Najmanje što možemo je da mi svojim prisustvom na Kadinjači svakog 29. novembra odamo poštu i pokažemo da pamtimo", istakla je užička gradonačelnica.
Vence i cveće na Spomen-kompleks "Kadinjača", koji je obnovljen 2011. godine, položile su delegacije Vlade Srbije, Ministarstva odbrane, boračkih organizacija, a užički sveštenici služili su pomen svim nastradalim borcima u bici na Kadinjači.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obeležena 81. godišnjica Bitke na Kadinjači: Delo junaka Kadinjače je besmrtno

Izvor: Danas, 29.Nov.2022

Državnom ceremonijim na Spomen-obeležju Kadinjača, kod Užica, obeležena je 81. godina od Bitke na Kadinjači i, uz prigodan program, odata pošta pogunulim borcima u toj bici nakon koje je, 29. novembra 1941. godine, prestala da postoji Užička republika.

Nastavak na Danas...

BRDO KOJE JE DEO ISTORIJE Kadinjača je jedna od misterija Drugog svetskog rata (FOTO)

Izvor: Blic, 30.Nov.2022, 01:24

Na četranaest kilometara zapadno od Užica smešteno je brdo Kadinjača na kojem je 29. novembra 1941. godine ispisana istorija, kada su na tom mestu poginuli borci Radničkog bataljona, Posavci i Orašani braneći odstupnicu Vrhovnom štabu NOPOJ, partiznaskim odredima i partizanskoj bolnici koji su...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.