Sela na krajnjem jugu Srbije i dalje zavejana i bez struje

Izvor: Blic, 15.Jan.2012, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sela na krajnjem jugu Srbije i dalje zavejana i bez struje

Veliki broj sela na teritoriji sedam opština na krajnjem jugu Srbije i dalje je potpuno blokirano i bez struje Čelnici opština Bosilegrad i Vladičin Han gde je situacija najkritičnija, kažu da novi sneg koji uveliko pada dodatno otežava već dramatičnu situaciju na terenu.

Vladimir Zaharijev, predsednik opštine Bosilegrad kaže da u ovom trenutku ne zna šta se dešava na delu njene teritorije.

- U ovom trenutku trećina teritorije opštine odsečena je od sveta. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ljudi su zatrpani snegom čija visina prelazi jedan metar i već sedam dana su bez struje. Ostavljeni smo od svih da se golim rukama borimo za te ljude", gnevno govori Zaharijev.

On kaže da nema adrese i telefona u Srbiji na koji se nije obraćao i tražio pomoć pre svega u mehanizaciji i nafti, ali da se do sada sve završavalo samo na obećanjima. Pošto reakcije u Srbiji nema, Zaharijev poručuje da će se za pomoć obratiti bugarskoj strani.

Situacija je kritična i u opštini Vladičin Han gde je trenutno osam sela sa preko 1.000 domaćinstava bez struje.

- U Vladičinom Hanu struju trenutno nemaju sela Ljutež, Manjak, Rdovo, Kukavica, Stajkovce, Jastrebac, Zebince i Letovište, potvrdio je dežurni u vranjskom centru za vanredne situacije.

Drakče Stanojković, načelnik Regionalnog Štaba za vanredne situacije kaže da je najteža situacija u Vladičinom Hanu i Bosilegradu, ali da nije bezazlena ni u mnogim udaljenim selima Trgovišta, Surdulice i Vranja.

- Osnovni je problem što trenutno desetak-petnaest sela još nema struju, jer visok sneg ne dozvoljava ekipama Elektrodistribucije da se probiju i otklone kvarove", kaže Stanojković.

On ističe da su svi regionalni putevi osposobljeni zahvaljujući angažovanju ekipa vranjskog Preduzeća za puteve i svesrdnoj pomoći pripadnika Četvrte brigade Kopnene vojske Srbije.

-Međutim stanje je loše u vranjskim selima Strešak, Mijovce i Kriuševa Glava, a struje nema u Strešku, Kruševoj Glavi, Urmanici i Seoačkoj Seni", dodao je on.

Regionalna televizija Vranje javila je da je iz Republičke direkcije za robne rezerve Vranju i Trgovištu stiglo po pet tona nafte, što bi trebalo da pomogne da se neka sela brže odblokiraju.

Crna trava i dalje zavejana, odloženo drugo školsko polugodište

Štab za vanredne situacije Opštine Crna Trava danas je odlučio da početak drugog školskog polugođa odloži za tri dana zbog nemogućosti učenika iz zavejanih mahala da dođu do škola.

"Zavejeno je i odsečeno 200 domaćinstava i isto toliko je još bez struje. Mašine za čišćenje puteva rade neprekidno, te se nadamo da će do četvrtka situcija biti bolja", kazao je predsednik Opštine Slavoljub Blagojević.

On je ranije izjavio da su svi putevi do centara mesnih zajednica bili probijeni kasno sinoć, ali je tokom noći palo još pola metra snega.

Povezane vesti: Na Zlataru, Pešteru i Jadovniku do 110 centimetara snega Vanredno stanje u opštini Ivanjica zbog snega Konačno sneg u Beogradu U zavejanim krajevima bolja situacija, ali još ima odsečenih naselja Sneg i vetar ometaju saobraćaj u Hrvatskoj

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.