Izvor: RTS, 04.Avg.2021, 20:08

Sećanje na žrtve "Oluje" – u zaboravu nema oproštaja ni sebi ni drugima

Centralna manifestacija povodom Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u vojnoj akciji "Oluja" 1995. godine, održana je u zemunskom naselju Busije. Predsednik Aleksandar Vučić poručio je okupljenima da pokazujemo koliko volimo svoj narod i kako nećemo da zaboravimo sve ono kroz šta su naši Krajišnici morali da prođu. Srpski član predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik istakao je da je to bilo stradanje biblijskih razmera, a da su prostori gde su živeli Srbi pusti. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Bog ne broji čijih je žrtava više, pred njim su sve žrtve iste, rekao je patrijarh Porfirije.
Srbija i Republika Srpska obeležavaju Dan sećanja na stradale i prognane Srbe u akciji hrvatske vojske i policije "Oluja".

Centralna ceremonija održana je u zemunskom naselju Busije – gde se te 1995. godine zaustavio veliki broj krajiških Srba.
Obeležavanju tragičnog događaja za srpski narod, koji Hrvatska slavi kao dan pobede i domovinske zahvalnosti, prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i rukovodstvo Republike Srpske, koji su se prethodno sastali u vili "Mir".
Ispred Crkve Ćirila i Metodija okupio se veliki broj građana, a opelo je služio patrijarh srpski Porfirije.
Prvi put su na obeležavanju Dana sećanja na žrtve "Oluje" bili su prisutni preživeli iz logora Jasenovac.
Povodom godišnjice, oglasili su se državni zvaničnici i udruženja, i istakli da je etničko čišćenje prošlo nekažnjeno, kao i da se samo nekolicina Srba vratila svojim kućama, jer uslovi za povratnike ostaju nezadovoljavajući.
Akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine napadom na tadašnju Republiku Srpsku Krajinu.
Prema podacima Komesarijata za izbeglice – oko 220 hiljada Srba je tada izbeglo iz Hrvatske.
Dokumentaciono-informacioni centar "Veritas" u svojoj evidenciji ima 1.877 imena Srba poginulih i nestalih tokom i nakon hrvatske vojne operacije.
Od tog broja je 1.228 (65 odsto) civila, od kojih su oko tri četvrtine bili stariji od 60 godina, ističe se u saopštenju te nevladine organizacije.
Mnoge žrtve ni danas nisu otkrivene niti identifikovane.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sećanje na stradale i prognane u Oluji – centralna manifestacija u Busijama

Izvor: N1 televizija, 04.Avg.2021

Centralno obeležavanje 26. godišnjice vojno policijske akcije Oluja započelo je u zemunskom naselju Busije, liturgijom koju predvodi patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije. Patrijarh je poručio da se moli za mir, da pamti postradale, ali da ne treba zlopamtiti i da se treba moliti Gospodu da...

Nastavak na N1 televizija...

BEZ OBRAZA, STIDA I SRAMA: Hrvatska danas proslavlja 26 godina "Oluje", velikog zločina nad srpskim narodom

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Avg.2021, 08:42

U Srbiji se povodom godišnjice "Oluje" svake godine održava Dan sećanja na žrtve i prognane Srbe..U Kninu će danas biti održana centralna svečanost povodom 26. godišnjica vojno-policijske operacije "Oluja", koja se u toj zemlji slavi kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti i kao Dan hrvatskih...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.