Izvor: RTS, 15.Jul.2020, 20:19

Sećanje na Darinku Matić Marović: Sa njom je svaki događaj bio svečanost

U Beogradu je u 84. godini umrla profesorka emerita Darinka Matić Marović – svestrana umetnička ličnost, dirigent, prva žena dekan Fakulteta muzičke umetnosti i prva žena rektor Univerziteta umetnosti u Beogradu. Tokom višedecenijske karijere, dirigovala je na više stotina koncerata širom zemlje i sveta.
Završena je jedna epoha, vreme obeleženo izuzetnom ličnošću. Svestranim i ambicioznim radom Darinka Matić Marović pomerala je granice, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << težila ka najvišim umetničkim ciljevima i osvajala ih s lakoćom.

Već na početku karijere bila je čudo muzičke scene tadašnje Jugoslavije, najpre kao folklorni solista u Akademskom kulturno-umetničkom društvu "Branko Krsmanović", a potom i kao dirigent. Uvek nemirnog duha i neiscrpne snage.
"Videli su i drugi da sam kreativna i da imam tu energiju, činilo mi se da moram još negde da se iskažem i onda sam, eto, upisala dirigovanje, iako je za to vreme možda bilo i konzervativno i nezamislivo da jedna žena upiše dirigovanje, i moj profesor Vuk Dragović je govorio: 'Daro, šteta što nisi muško' zato što je nekako privilegija, do tada je bila privilegija da dirigenti budu muškarci", govorila je Darinka Matić Marović.
Skoro čitav radni vek provela je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Kao dirigent vodila je čuveni hor "Kolegijum muzikum" i hor "Obilić".
Sarađivala je sa svetski poznatim imenima kao što su Zubin Mehta i Enio Morikone. Dobitnica je najviših nagrada i priznanja.
Uvek je bila autoritativna, gorda ali i nasmejana pred publikom i ansamblima koje je vodila. U znak zahvalnosti, stručna i šira javnost danas se klanja njoj – Dari.
"Tako smo je svi zvali. I nikada to nije značilo da je umanjena neka njena izvanrednost, nego naprotiv, to je ukazivalo na jednu neverovatnu prisnost koju je ona imala sa velikim brojem ljudi. Jednostavno, s njom je svaki događaj bio svečanost. Sa velikim S", priča dirigent Dragana Jovanović.
"Postoje ljudi koji svojim talentom, snagom, umetničkim nadahnućem ostavljaju dubok trag u društvu u kome žive, ali postoje i oni koji na sve to dodaju ogromnu, neuništivu energiju koja je inspiracija za one sa kojima rade", poručuje ministar kulture Vladan Vukosavljević.
Dragana Jovanović priča koji je njen najjači utisak o preminuloj divi.
"I naši životi su delovali svečanije i ekskluzivnije i nesvakidašnje. Eto, to je moj najjači utisak. O njenoj umetnosti će se govoriti i govorilo se, ali ono što me zaista fascinira je neverovatan broj života koje je ona dodirnula, koje je ona obasjala svojom svetlošću", dodaje Jovanovićeva.
Vreme i mesto sahrane Darinke Matić Marović, koja je danas preminula, biće naknadno objavljeni.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pozlatila je sve što dodirnula svojim umetničkim talentom

Izvor: Danas, 16.Jul.2020, 09:39

Dirigent sa više od 10.000 koncerata širom sveta u 45. godišnjoj karijeri, prva žena rektor u Srbiji i dugogodišnji dekan i profesor Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu, jedna od najvažnijih umetnika posleratne horske muzike na prostoru biše Jugoslavije Darinka Matić Marić juče je napustila...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.