Izvor: RTS, 28.Apr.2021, 09:42

Savremena terapija za hepetitis neophodna većem broju ljudi

Procenjuje se da u svetu sa hepatitisom C živi više od 70 miliona ljudi, a u Srbiji oko 80.000. Svetska zdravstvena organizacija postavila je kao cilj iskorenjivanje ove bolesti.
Ivana Milošević, zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti KC Srbije navodi za RTS da je u našoj zemlji 2018. godine uvedena savremena terapija protiv hepatitisa C koja kako kaže, omogućava da se izleči jedna hronična infekcija.

"To je slobodno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mogu da kažem revolucija u oblasti medicine zato što se radi o terapiji koja omogućava da se izleči jedna hronična infekcija. Tu mislim na ljude bez ciroze jer ciroza je sama po sebi dijagnoza i to je terapija koja ima uspeh preko 95 odsto", navodi Miloševićeva.
Dodaje da je u Srbiji u protekle tri godine 218 bolesnika lečeno savremenom terapijom.
"U našoj zemlji u protekle tri godine lečeno je prosečno nešto malo više od 60 bolesnika godišnje - ukupno 218 savremenom terapijom. Nažalost to su bili bolesnici sa cirozom, radi se o lekovima koji su skupi te prema tome nije bilo mogućnosti da se leči veći broj ljudi, a to je neophodno", ističe Miloševićeva.
Mi ne možemo, objašnjava Milševićeva, drugačije da postignemo cilj Svetske zdravstvene organizacije - da stavimo hepatitis C pod kontrolu ne budemo li lečili veći broj ljudi.
"Imali smo jako konstruktivan sastanak u Ministarstvu zdravlja i stav struke tj republičke stručne komisije za zarazne bolesti i stav Ministarstva zdravlja je da treba da krenemo da lečimo veći broj ljudi što znači da se aktuelni kriterijumi za uvođenje terapije relaksiraju. Sada su se isključivo lečili bolesnici sa cirozom. Poenta je da fibroza jetre, ožiljno tkivo u jetri ne bude više kriterijum tj da se bolesnici leče u ranim fazama bolesti", navodi Miloševićeva. 
Objašnjava da je hepatitis C pored hepatitisa B glavni uzročnik ciroze jetre i  hepatocelularnog karcinoma.
"Samo onda kada lečimo bolesnike koji nemaju značajnu fibrozu mi možemo da kažemo da smo te bolesnike izlečili. Poenta je u tome da terapija traje 12 nedelja, jednokratno se prima i posle toga infekcije više nema, ali treba da se leči bolesnici koji nemaju uznapredovalu bolest", ističe Miloševićeva. 
Na pitanje kada bi to trebalo da se desi odgovara:
"Mora da se ispoštuje procedura, lopta je na terenu RFZO-a, mora da se ispoštuje procedura koja je neophodna u ovakvoj situaciji ali se nadam da će se to desiti u najskorijem roku", navodi Miloševićeva.
Hepatitis C je bolest izazvana virusom koji napada jetru. Tokom vremena, može da dovede do ciroze, kancera jetre i otkazivanja jetre. Svetska zdravstvena organizacija postavila je kao cilj iskorenjivanje ove bolesti. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.