Savetovanje stručnjaka o novoj medijskoj strategiji

Izvor: RTS, 17.Dec.2018, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savetovanje stručnjaka o novoj medijskoj strategiji

Na otvaranju skupa povodom izrade nove medijske strategije premijerka Ana Brnabić je poručila da je zahvalna predstavnicima medijskih i novinarskih udruženja, jer nisu odustali od medijske strategije, koja, kako je napomenula, treba da ponudi okvir za budući razvoj sveukupne medijske scene u Srbiji.
"Cilj donošenja strategije je ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja i unapređenje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << položaja medija, položaja i zaštite novinara, unapređenje novinarskih grupa, informisanje na jezicima nacionalnih manjina, uređenje medija na novim tehnološkim platformama, jačanje medijske i informatičke pismenosti", poručila je Ana Brnabić.

Naglašava i da je veoma važno da radnu grupu čine predstavnici države i predstavnici medijskih i novinarskih udruženja, te ocenjuje da su dijalog i jačenje poverenja još jedan rezultat ove saradnje.
Cilj su najveći strandardi medijske slobode i medijske scene, a koji su u skladu sa međunarodnom praksom i standardima, rekla je premijerka i dodala da su medijske reforme važne zbog čitavo društvo "kako bismo mogli da idemo dalje".
Profesionalne konsultacije na skupu pozdravio je i šef misije OEBS-a Andrea Oricio uz napomenu da je reč o ključnoj fazi izrade strategije u kojoj će se kroz debatu profesionalaca i eksperata kritički sagledati 50 strana u koje je uloženo puno rada i napora.
"Trideset prvi decembar je krajnji rok za izradu medijske strategije", rekao je predsednik radne grupe za izradu Medijske strategije Dejan Stojanović, dodajući da je radna grupa analizirala stanje u oblasti javnog informisanja u nekoliko oblasti, a da će nakon današnje debate uobličiti predlog strategije.

Generalni sekretar UNS-a Nino Brajović rekao je da je medijska scena veoma siromašna.
"Pre svega kada je reč o položaju novinara, medija, medijskih radnika, a siromašna je zbog svega toga i u medijskom sadržaju", naveo je Brajović.
Članica Radne grupe Jelena Kleut ističe da su za novinarska udruženja važne medijske slobode i bezbednost novinara.
"Drugo bitno pitanje je kvalitet sadržaja kojima su građanke i građani ove zemlje snabdeveni", navela je Jelena Kleut.
Vukašin Obradović iz NUNS-a napominje da je Strategija važan dokument  ali da će važniji biti zakoni koji budu proistekli iz nje a naročito njihova primena.
"Dakle to je ono što je ključno", poručio je Obradović.
Nakon što je odustala od prvog teksta Mediske strategije, Vlada Srbije formirala je Radnu grupu sa po devet predstavnika medija i države. Do druge verzije teksta stiglo se nakon 44 sastanka i šest meseci rada.
Baš oko tih vrednosti bilo je najviše spornih pitanja tokom izrade nove strategije, ali i pored pretnji nekih članova Radne grupe da će napustiti pregovore sa Vladom, tekst je ipak gotov.
"Ova strategija je ključna stvar za osnaživanje medija u Srbiji. Proces je počeo kao izraz dobre volje svih ključnih aktera, koji nikada nisu napustili dijalog. A znamo koliko on može da bude težak. Andrea Oricio, šef Misije OEBS-a u Srbiji
U debati učestvuje preko 120 predstavnika medija, novinarskih udruženja i drugih institucija, a cilj je da u narednih pet godina poboljša ostvarivanje javnog interesa u oblasti informisanja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.