Šarčević: Protest se politizuje, nema razloga da se poništi test

Izvor: RTS, 19.Jun.2019, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šarčević: Protest se politizuje, nema razloga da se poništi test

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je, povodom protesta ispred zgrade ministarstva zbog dešavanja u vezi s polaganjem završnog testa iz matematike, da se protest politizuje i da nema razloga za poništavanje testova.
"Traže da se poništi. Zašto da se poništi? Vidimo i da se politizuje protest, pojavljuju se političari. Cela priča pokušala je da se politički 'naduva' da su žrtve deca", >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kazao je Šarčević u emisiji "Fokus" na O2TV, a prenosi B92.

Negodovanje zbog odlaganja testa iz matematike, on je odbacio kao nelogično.
"Niko nije valjda toliko pametan od roditelja da uskrati svom detetu da pokaže šta zna. Dan pauze je mogao da bude iskorišćen za odmor. Ne može da 'pobegne znanje', kako misle panični roditelji", naveo je ministar.
Ukoliko bi došlo do poništavanja, ministar ističe da bi se time forsirali vukovci iz škola u kojima su "jače" ocene.
Šarčević je istakao da je ministarstvo sprečilo krađu i da nema razloga za paniku.
Ukazao je da je bilo i dezinformacija da je i srpski "provaljen".
"Bilo je mnogo dezinformacija. Ako ministar prosvete treba da se izvinjava zbog lopova i prevaranata..Ministarstvo prosvete je sprečilo krađu. Namerno smo ostavili dva dana za nepredviđene situacije. Mi smo zaustavili krađu. Čemu ovolika panika? Bilo je dezinformacija da je i srpski 'provaljen'...", rekao je Šarčević.
Komentarišući anketu O2TV obavljenu u OŠ "Svetozar Miletić" u Zemunu u kojoj je deo đaka tvrdio da zna i odgovore na današnji kombinovani test, Šarčević ističe da su i to manipulacije.
"Imam izveštaje. Rezultati apsolutno odgovaraju prošlogodišnjima", dodao je ministar.
Nije dopušteno da učenici rade ukradeni test
Ministar je rekao da je mogućnost da je iz štamparije ukraden još neki test završnog ispita minimalna.
"Mogućnost da se to dogodi u štampariji je bila svedena na minimum. Kao što vidite, i taj minimum je nekome bio dovoljan", rekao je Šarčević.
On je objasnio da je, po prijemu prve informacije da je test iz matematike "provaljen", odmah potegao sve testove sa rezervnih pozicija i prečešljao ceo sistem, od ministarstva, preko školskih uprava, do škola.
"Sumnjao sam da možda neko od direktora nije ispoštovao proceduru i bezbedno smestio testove u sef. Postojala je mogućnost manipulacije u malim planinskim školama", rekao je ministar i potvrdio da bi, u tom slučaju, on bio odgovoran.
Ono što je bitno različito u odnosu na 2013. godinu jeste da sistem obrazovanja ovaj put nije dopustio da učenici na završnom ispitu rade ukradeni test, istakao je ministar Šarčević.
"Četvrtak i petak su nam bili rezervni dani jer znamo da sistem ne može da bude potpuno siguran", rekao je Šarčević i naglasio da je, i u ovim okolnostima, školski sistem bio zaštićen.
"Svaka vreća sa testovima bila je otvorena pred supervizorima i nijedna procedura kod škola nije bila zatajena", naveo je ministar Šarčević i podvukao da je to velika pohvala za sistem koji je otkrio grešku manipulanata i lopova.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.