Sajam naoružanja ASDA 2021: Francuzi tajnoviti o Rafaleu, Amerikanci pripremili Black Hawk

Izvor: TangoSix.rs, 08.Okt.2021, 13:39

Sajam naoružanja ASDA 2021: Francuzi tajnoviti o Rafaleu, Amerikanci pripremili Black Hawk

Jadranska pomorska, vojna i zrakoplovna izložba (ASDA) krajem prošlog mjeseca održana je po šesti put u Splitu. Na polju zrakoplovstva domaću su publiku najviše zanimali procesi nabave francuskog višenamjenskog lovca Rafale F3-R i američkog vojnog helikoptera opće namjene UH-60M Black Hawk za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.
Zbog pandemije koronavirusa, ASDA ovaj put nije bila otvorena za zainteresirane građane. Bilo je i nešto manje izlagača, a ovaj put niti jednog >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << iz Bosne i Hercegovine i Srbije.
Pratitelji portala Tango Six znaju da ima puno zrakoplovnih noviteta u regiji, ali u poslovima gdje natječaj za nabavku novih letjelica tek treba pokrenuti ili je potpisivanje ugovora pred finaliziranjem, predstavnici i prodavači tvrtki u Splitu su šutjeli kao zaliveni. Hvale svoje letjelice, projektile ili opremu, ali odbijaju ulaziti u detalje aktualnih ili potencijalnih poslova. Kao da se boje da bi pogrešno intonirana riječ ili preiskren stav ugrozio uspješno okončanje posla, ili pomogao konkurenciji.
Valjda najbolji primjer za to su Francuzi. Iako bi trebalo da je konačno potpisivanje ugovora o hrvatskoj nabavci Rafalea pred samim vratima (ministar obrane RH stalno ponavlja da je rok do kraja godine) ne samo da na izložbi nije bilo Rafaleovog proizvođača Dassaulta, nego i prisutni MBDA nije želio ništa ni pisnuti o procesu ugovaranja.
Čekajući Reful
Europski konzorcij MBDA, koji proizvodi seriju uspješnih raketa i projetila za sve grane oružanih snaga, uz maketu Rafalea i obje varijante rakete za presretanje, zračnu borbu i samoobranu (MICA-IR i MICA-EM, sa infra-crvenim i radarskim tragačem), došao je i s maketom protuzrakoplovnog sustava Mistral i protubrodske rakete Exocet na mobilnom obalnom lanseru.
Francuski lovac Rafale na izložbi u Splitu bio je prisutan samo kao maketa na štandu MBDA / Foto: Antonio Prlenda MICA je odlična raketa zrak-zrak, posebna po tome što pokriva ne samo udaljenosti za blisku zračnu borbu, nego i srednji domet, za borbe izvan vizualnog dosega. Očekuje se da je u osnovnom paketu naoružanja 12 lovaca Rafale F3-R za Hrvatsku (uključujući i dva dvosjeda), koje ljubitelji zrakoplovstva u Hrvatskoj već počinju neslužbeno nazivati po dalmatinskom terminu njegova pravog zračenja „udar vjetra“ – Reful .
No sinonim zračne moći „refula“ (ali i još nekih europskih modernih lovaca) postala je najnovija dalekometna raketa Meteor, za koju vele da ima nenadmašan domet , a zona iz koje protivnik ne može pobjeći veća joj je od bilo koje druge suvremene rakete. Ekipi na štandu MBDA odmah sam postavio logično pitanje: „A zašto niste došli i s Meteorom?“.
Očekuje se da raketa zrak-zrak MICA u obje svoje konfiguracije bude u osnovnom paketu naoružanja Rafalea za Hrvatsku / Foto: Antonio Prlenda „Zato što mislimo da je MICA sasvim dovoljna,“ odgovorio mi je uz osmijeh Francuz sa značkicom Rafalea na reveru. Odmah sam mu zatražio službeni razgovor za medije, ali pošto vidjeh da mu se osmijeh lagano topi, kooperativno sam ga zamolio da se on ili nadležna ekipa za sutradan pripreme za službena novinarska pitanja. Međutim, sutradan mi se ispričavao, jer mu je glasnogovornik MBDA dao direktivu da o ničem što ima veze s Rafaleom ne može pričati novinarima.
Za utjehu, dao mi je vrijednu knjižicu s detaljima svakog borbenog sredstava kojeg proizvodi MBDA, a koja inače nije bila dostupna da se slobodno uzme na štandu. U knjižici naslova „Zračna dominacija, protuzračna obrana s tla, djelovanje na bojištu i pomorska nadmoć“, za svako borbeno sredstvo rezervirane su po dvije stranice podataka i fotki. Međutim, za integrirani samoobrambeni sustav, koji je dio Rafaleovog sustava za protuelektronsku borbu Spectre, objavljene su samo tri rečenice: Napredni odbacivač mamaca za više prijetnji; Sustav za uzbunjivanje o IC-projektilima; U službi francuske ratne mornarice i ratnog zrakoplovstva.
Zaključak – protuelektronska sredstva danas su toliko važna u zračnoj borbi, da su podaci o ovim sustavima najveća tajna. Dakle, sva poređenja lovačkih aviona danas (koja su toliko raširena po internetu) nisu potpuna ukoliko se u karakteristikama aviona ne uračunaju i njegova sredstva za protuelektronsku borbu. Amen.
Projektil AASM HAMMER na štandu tvrtke Safran u konfiguraciji aviobombe od 125 kg. / Foto: Antonio Prlenda Nešto pričljiviji bili su na štandu francuske tvrtke Safran, proizvođača modularnog oružja zrak-zemlja (AASM), komercijalnog naziva Visokopokretljivi modularni projektil produljenog dometa (HAMMER). To je glavno precizno oružje Rafalea protiv ciljeva na tlu. Slično kao kod poznate obitelji vođenih bombi Payway, ovdje se radi o modularnim dodacima za vođenje i propulziju sa stabilizatorima, koji klasične aviobombe od 125, 250, 500 ili 1.000 kg pretvaraju u visokoprecizni vođeni projektil. Projektilima HAMMER istovremeno se može napasti više ciljeva na zemlji, dalju ili noću, u svim vremenskim uvjetima, čak i s malih visina. Domet mu prelazi 79 km i kao takav se može koristiti za blisku potporu na zemlji, ali i preciznu izolaciju bojišta.
U Safranu posebno ističu da pred terminalnu fazu leta, projektil iskoči na veću visinu i cilj pogodi vertikalno odozgora, što pojačava preciznost i umanjuje kolateralnu štetu. Ukoliko Hrvatsko ratno zrakoplovstvo želi  Rafale koristiti u kapacitetu pravog višenamjeskog lovca, za očekivati je da će Hrvatska nastojati da se ovo oružje nađe u naoružanju njezinih Rafalea.
Da se na finaliziranju ugovora za „reful“ ozbiljno radi, trebala bi ukazati činjenica da se ministar obrane RH Mario Banožić u sklopu izložbe službeno sastao s generalom Thomasom Lorneom, direktorom Odjela za srednju i istočnu Europu i Latinsku Ameriku u Glavnoj upravi za naoružanje (DGA) francuskog ministarstva obrane. Ministar je već ranije najavio kako očekuje da će HRZ 2023. godine imati „do 15 pilota i do 80 tehničara“ u Francuskoj na obuci za Rafalea. Prvih osam aviona s uvježbavnim posadama u Hrvatsku bi sletjelo 2024. godine, a 2025. godine preostala četiri. Banožić je ranije saopćio da će HRZ nastojati za Rafale imati „do“ 25 pilota i 110 certificiranih tehničara. Ne očekuje da će biti bilo kakvog problema da se za posebne kriptirane module američke opreme ishodi  dozvola za prodaju Hrvatskoj.
Sami Amerikanci na ASDA-u su došli mnogo otvoreniji od Francuza. Lockheed Martin je čak ponovno dopremio simulator kokpita njihova moderzniranog lovca F-16 Block 70/72 kakav su prodali Bugarskoj i Slovačkoj. Na moje pitanje: „Super, ali pošto je vaš F-16 u Hrvatskoj izgubio na natječaju, čemu demonstator kokpita F-16 ponovno ovdje?“, menadžer prodaje aviona LM-a za srednju i istočnu Europu Jonathon Linn diplomatski mi je kazao: „Hrvatska je odlučila nabaviti Dasaultov Rafale od Francuza. Čestitamo im na tome i želimo najbolje. Žao nam je što nisu odabrali nas, ali odlučili su se na ono što misle da je najbolje za njih. I drago nam je za njih. Ali ASDA je regionalna izložba, a LM ima puno posla u regiji i osim prodaje aviona F-16“.
Uzlet Crnog jastreba    
ASDA se održala u Spaladium Areni, a na njenom parkiralištu bio je i američki Black Hawk / Foto: Antonio Prlenda I zbilja, očigledno zadovoljan već plaćenim helikopterima za Hrvatsku, LM je u Split dopremio i primjerak helikoptera „crni jastreb“ (UH-60M Black Hawk), iz sastava 1. zrakoplovne brigade Kopnene vojske SAD, koja je ovim aparatima nedavno s aerodroma u Tuzli sudjelovala na vježbi „Immediate Response 21“. Radi se o potpuno novim helikopterima, od kojih Vlada SAD prva dva daje kao donaciju, a naredna dva je Hrvatska sama kupila i unaprijed platila.
Od prošle godine u američkoj bazi Fort Rucker u Alabami za ove helikoptere su se počeli obučavati piloti (navodno planirano osam pilota). Dio pilota (navodno dva) nakon toga su upućena da dodatnu obuku za probne pilote na UH-60M u Nacionalnu gardu Minnesote, koja je partner Hrvatske u okviru Državnog partnerskog programa (SPP) Zapovjedništva Oružanih snaga SAD u Europi (US EUCOM).  Ideja je da se obuka s preostalim pilotima nastavi u Hrvatskoj. Što se tiče zrakoplovnih inženjera i tehničara (njih oko 25), njihova obuka je paralelna s pilotskom, ali u bazi Langley-Eustis u Virginiji. Na helidromu Lučko kod Zagreba, već se priprema infrastruktura za baziranje helikoptera UH-60M.
Iako se predstavnik LM-a za prodaju helikoptera Robert Mathers fotkao pored makete naoružanog hrvatskog UH-60M, Hrvatska naoružanje (još) nije naručila / Foto: Antonio Prlenda Za prodaju UH-60M Hrvatskoj, za medijske istupe u Splitu, na raspolaganju je bio nekadašnji vojni izaslanik SAD-a u Republici Hrvatskoj umirovljeni brigadir Robert Mathers, sada direktor prodaje helikoptera Lockheed Martina u srednjoj i istočnoj Europi.
„Planirano je da se prva dva helikoptera UH-60M isporuče Hrvatskoj početkom naredne godine, po prilici krajem siječnja (januara) 2022. Preostala dva bi trebala nešto kasnije,“ rekao nam je službeno Mathers.
Kako nam je objasnio, prva dva donirana helikoptera, plaćena su putem novog fonda 333, koji je ustanovljen 2017. godine, prije svega u svrhu pomoći partnerskim zemljama da izgrade kapacitete u borbi protiv terorizma. Druga dva aparata plaća sama Hrvatska, koja ih je naručila putem američkog programa Stranih vojnih prodaja (FMS). Sva četiri helikoptera jednako su opremljena, u varijanti „Mike“ (UH-60M).
 „Prema hrvatskom dugoročnom planu, očekuje se da će HRZ ukupno imati 10 helikoptera Black Hawk. A kad će naručiti preostalih šest? Nadam se uskoro,“ veli Mathers.
Iako bi UH-60M prije svega treba biti namjenjeni za potporu Zapovjedništvu specijalnih snaga (ZSS) Oružanih snaga RH i NATO-vom Međunarodnom središtu za obuku specijalnih zračnih snaga (MSAP TC) na Zemuniku kod Zadra, od Mathersa saznajem da hvatska strana još nije tražila naoružanje za njih.
„Nisu to tražili od nas kao Lockheed Martina. Barem ne koliko ja znam,“ kazao je. „Inače, Kopnena vojska SAD ne radi naoružavanje Black Hawka, nego to rade tvrtke poput naše, po posebnom zahtjevu, kao što je to urađeno za Ujedinjene Arapske Emirate“.
Mathers napominje kako su pri projektiranju „crnog jastreba“ ugrađena sva iskustva vijetnamskog rata pa i kasnije. Veli da su prije deset godina u Europi samo Austrija i Švedska imale Black Hawke. Danas je osam zemalja koje su ga odabrale, a biti će ih devet ukoliko ih odabere i Rumunjska.
„Bilo bi nam bilo drago ukoliko bi se uspjela oformiti regionalna (europska) grupa za održavanje helikoptera UH-60. Mogao bi to biti pametan izbor,“ kaže Mathers.
Priču o Black Hawku završili smo o njegovoj protupožarnoj varijanti S-70 Firehawk. Helikopter se odlično pokazao u borbi s požarima otvorenih prostora u Californiji. U tvrtki Sikorsky, koja je pod kapom Lockheed Martina, nadaju se da bi mogli realizirati prvu prodaju ovih helikoptera u Europi, pa čak i u našoj regiji.
LM se nada po prvi put u Europi prodati protupožarni S-70 Firehawk / Foto: Sikorsky „U SAD-u je to jedini helikopter koji je mogao gasiti po najjačem vjetru. Gasi čak i noću! Podtrupni rezervoar može primiti 3.000 litara vode i preciznije izbaciti vodu od klasičnog vedra koje visi pod helikopterima. Vodom se puni s osam metara dugim crijevom za 60-tak sekundi, čak i iz samo metar dubokog privatnog bazena. Osim toga, Firehawk se i dalje može konfigurirati za obični prijevoz te zadaće traganja i spašavanja i medicinske evakuacije. Piloti klasičnih Black Hawka ga vole!,“ pohvalio se za kraj Mathers.
The post Sajam naoružanja ASDA 2021: Francuzi tajnoviti o Rafaleu, Amerikanci pripremili Black Hawk appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.