Sahranjen Mihajlo Sporić

Izvor: RTS, 21.Nov.2019, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sahranjen Mihajlo Sporić

Jedan od najboljih mladih fizičara Mihajlo Sporić sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Od talentovanog studenta Kembridža oprostili su se članovi porodice, profesori i mnogobrojni prijatelji.
Prema molbi porodice Sporić, umesto cveća, novac je doniran NURDOR-u, Fondaciji za decu obolelu od raka.

"Bio si brat, sin i prijatelj koji se samo poželeti može, naš >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ponos, uvek uz pravi savet pored tebe se sve činilo rešivo, bio si jedinstven i neponovljiv. Verovao si u nas nekada i više nego mi sami u sebe, nesebično si želeo da uložiš sebe u napredak drugih ljudi, probleme si sagledavao racionalno i bio večiti optimista", rekao je Mihajlov drug Stefan Đorđević.
Pričama i dogodovštinama sa putovanja i časova, od Mihajla Sporića su se u njegovoj Matematičkoj gimnaziji oprostili drugari, profesori, porodica.
"Talentovan, vredan, uspešan, ali skroman, šarmantan i omiljen. Stalno nasmejan, blag i smiren, ali snažan i zreo. Bio je izuzetan, najbolji među najboljima", istakao je dugogodišnji direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović.
Neponovljivi talenat 
Bio je brucoš Fizičkog i Elektrotehničkog fakulteta, a onda studije fizike nastavio na Kembridžu. Bolest ga je zaustavila na završnoj godini prirodnih nauka.
"Odlaziš u nezaborav i ostavljaš sve nas, svoje profesore i drugove, da te se sećaju sa poštovanjem, naklonošću i ljubavlju. Preostaje nam samo da neizrecivu tugu pretvorimo u najlepše sećanje na tebe. Vole te tvoji profesori i tvoja Matematička gimnazija", rekla je profesorka Jelena Novović.
Mihajlo Sporić, student Univerziteta Kembridž, preminuo je u 22. godini.
Bio je izuzetno talentovan i svestran, nosilac Vukove diplome i Svetosavske nagrade.
Osvojio je brojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima i najvažniju među njima – zlatnu medalju na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike 2016. godine. Godinu dana kasnije proglašen je za Mladog heroja Srbije.
Profesori sa ponosom i tugom govore o jednom od najboljih đaka kojeg su imali
Najavljeno je da će nagrada srednjoškolcima koji su postigli najbolje rezultate na takmičenjima iz fizike nositi ime Mihajlo Sporić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.