Sa medaljama oko vrata u pripreme za nova takmičenja

Izvor: RTS, 15.Okt.2018, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sa medaljama oko vrata u pripreme za nova takmičenja

Osim iz matematike i fizike, učenici Matematičke gimnazije sve češće donose medalje i sa takmičenja iz informatike. Iz Bukurešta su ovog vikenda doneli četiri medalje i našli se među prvih pet evropskih ekipa.
Zadaci su im bili, kažu, teži nego što su očekivali, pravi izazov. Ipak, ceo tim vratio se sa medaljama.

"Bilo je vrlo teško, zahtevalo je puno vežbanja pred takmičenje, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i prethodnih godina. Specifično je takmičenje jer ima veliki broj dobrih timova", ocenjuje Mladen Puzić, osvajač srebrne medalje.
Marko Šišović, osvajač bronzane medalje, navodi da je konkurencija bila jaka, da je učestvovalo više desetina timova, ali da su timovi iz Bugarske i Rusije uvek favoriti.
Lazar Korsić, osvajač bronzane medalje, navodi da učenici Matematičke gimnazije uglavnom vole nauke koje imaju veze sa matematikom, a informatika je, kako kaže, jedno mesto gde se matematika dosta primenjuje.
Jovan Bengin, osvajač bronzane medalje, najmlađi je u timu i ovo mu je prvo gimnazijsko takmičenje.
"Takmičim se i iz matematike i fizike, ali najbolje mi ide informatika", navodi Bengin.
Rezultatom u takmičarskom programiranju, mladi informatičari su osmi u svetu, a među prvih pet ekipa u Evropi.
"Pogotovo smo ponosni što nas kolege iz velikih zemalja kao što su Italija i Poljska konsultuju kako da naprave brejn storming koji mi ovde radimo. Poljska i Italija imaju veliki broj univerzitetskih gradova po broju stanovnika i interesantno nam je da oni pitaju nas za savete kako da odaberu ovako kvalitetnu ekipu", ističe vođa tima, profesorka Jelena Hadžipurić sa Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.
Profesori očekuju i ugledne matematičare iz Velike Britanije, a đaci se već spremaju za međunarodno takmičenje u Bugarskoj.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.