Sa kišom “isplivali“ i svi problemi sa kanalizacijom

Izvor: RTS, 24.Jun.2019, 19:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sa kišom “isplivali“ i svi problemi sa kanalizacijom

Velika količina kiše koja pala prethodnih dana predstavlja svojevrsnu ekstremnu situaciju, kaže Goran Rodić iz Građevinske komore. Rodić je gostujući u Beogradskoj hronici rekao da bi to trebalo da služi za nauk, kako bi oni koji izvode radove to izveli tako da kanalizaciona mreža može da primi dobar deo kiše.
Goran Rodić kaže da je idealna prilika da se sada urade šahtovi većeg kapaciteta, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kako bi mogli da prime veću količinu vode.

Na levoj obali Dunava, u Ovči, Borči, Krnjači i Kotežu, u 85 odsto slučajeva domaćinstva nisu priključena na kanalizacionu mrežu.
Prema Rodićevim rečima, problem je nastao onda kada je rađen put prema Zrenjaninu, jer dobar deo puta je iznad kote dvorišta, tako da oni koji i žele da se priključe na kanalizacionu mrežu to ne mogu da učine.
"Godinama se priča da taj problem opština Palilula mora da reši. Mi imamo veći problem, moramo da uradimo takozvani intercepter. Zatvaraju se svi kanalizacioni otvori u starom delu Beograda, u Novom Beogradu i Zemunu i sva fekalna kanalizacija se vuče u Veliko selo. Kad se bude projektovalo za Ovču i Borču, mora da se vidi gde će ta kanalizacija ići, da li u Dunav ili u Veliko selo", naveo je Rodić.
Ni luksuzni objekti nemaju kanalizaciju 
Dodaje da je preko deset miliona kvadrata nelegalno građeno. 
"Postoje propisi, projektovanje, nadzorni organ i onaj ko daje upotrebnu dozvolu. Ako objekat nema kanalizaciju, onda ne može da se useli. Objekti koji su nelegalno građeni, a useljeni su, mora da im se obezbede voda i kanalizacija, zbog ostalih građana. Na Dedinju imate objekte koji nemaju kanalizaciju. Sad je idealna šansa da se to reši", istakao je Rodić.
Prema njegovim rečima, onaj ko nije sproveo radove kako bi trebalo, on će i da odgovara.
"To što je prokisao Ada Mol, to je stvar investitora da to sanira", dodaje Rodić.
Sada je, kaže, pala velika kiša, ali kapacitet kanalizacije ne odgovara trenutnom stanju.
"Samo je malo kiše trebalo da padne da se na ulice izbaci i kišna i fekalna kanalizacija. Mora pod hitno da se urade projekti nad neuralgičnim tačkama u gradu, i da se kanalizacione mreže podese prema sadašnjim potrebama", dodao je Rodić.
Najskuplji je ljudski život i zdrava sredina 
To je, navodi, skupo, ali je, kaže, važniji ljudski život.
"Znate šta sve može da se doživi posle ovoga kada se pomeša kišna i fekalna kanalizacija. To sve treba da se dezinfikuje. Prioriteti moraju da se znaju, a to je zdrava sredina. Mora da se sedne i da se daju prioriteti, a ne da čekamo da padne kiša ili da čekamo predsednika da interveniše, to mora opština da uradi. Vodovod i kanalizacija su broj jedan", istakao je Rodić.
Prema njegovim rečima auto-put je posebna priča, ali je važna stvar i održavanje.
"To neko mora da održava, najveći novac je u održavanju. Nekvalitetno održavanje će mnogo da nas košta. Izgubili smo ljude koji će to da rade i preduzeća. Grad mora da povede računa. Imate 400 mostova na području grada Beograda. Imate samo jednu firmu u državi koja je licenciranja za mostogradnju", naveo je Rodić.
Septičke jame stvaraju klizišta 
Goran Rodić dodaje da su septičke jame kapisla koja će da pokrene klizišta.
"U Beogradu je 2.000 klizišta, a koliko je delova grada bez kanalizacije. Sada je šansa. Gradski oci moraju da odrede prioritete i da se odvoji novac da se ove stvari više ne dešavaju", rekao je Rodić.
Prema njegovim rečima, problem je što se ne sankcioniše ono što bi trebalo.
"Firme koje rade u Gradu to sve mora da pretresu. Zato smo tražili da se licenciraju firme, da se legitimišu, da vidimo ko su i šta su. Onda dođete u situaciju da izbijaju gejziri na ulicama. Tek će biti velike pare za ovo što se desilo, i to naše pare, pare građana", zaključio je Rodić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.