[SEAS 2021 premijera] Kako je tekao proces koncesije aerodroma „Nikola Tesla“

Izvor: TangoSix.rs, 15.Jun.2021, 10:55

[SEAS 2021 premijera] Kako je tekao proces koncesije aerodroma „Nikola Tesla“

Koncesija beogradskog aerodroma najveća je pojedinačna investicija u srpsko vazduhoplovstvo u njegovoj novijoj istoriji.
Projekat na kojem se radilo četiri godine predstavlja prvu kombinaciju javnih radova i javne usluge. Iniciralo ga je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture a sproveden je od strane Vlade Srbije, dok je stručno-praktični deo bio poveren zaposlenima Akcionarskog društva Aerodrom „Nikola Tesla Beograd“.
Kada je „Tesla“ zvanično >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << „predat“ na upravljanje kompaniji „Vinci Airports Srbija“ d.o.o. započela je izmena uloga. Akcionarsko društvo Aerodrom „Nikola Tesla Beograd“ koje je do tada bilo operator aerodroma, zajedno sa predstavnicima republike, od datuma početka koncecije, vrši nadzor nad realizacijom ugovora o koncesiji kao „javnog ugovora“. ANTB je i dalje vlasnik celokupne imovine koja čini aerodromsku infrastrukturu i zemljišta na aerodromskom kompleksu i zvanično je pored republike Srbije telo koje je u pravno-formalnom kapacitetu „davalac koncesije“.
Sa druge strane, „Vinci Airports Srbija“ d.o.o., kompanija koje je već uplatila jednokratnu koncesionu naknadu od 501 milion evra, koja će imati obavezu da u proširenje i unapređenje infrastrukutre uloži još 732 miliona evra i godišnje plaća koncesionu naknadu ANTB-u u iznosu od 4-16 miliona evra (prema do sada jedinoj zvaničnoj izjavi o godišnjoj naknadi koju je dao predsednik Srbije) titularno je „društvo za posebne namene“. Vlasnik ovog privrednog društva je „Vinci SAS“ iz Francuske, kompanija koja je izabrana kao najpovoljniji ponuđač čime je postala „privatni partner“ koji će u narednih 25 godina imati obavezu da upravlja aerodromom „Nikola Tesla“, da vrši izgradnju, nadogradnju i održavanje postojeće infrastrukture i da korisnicima najveće vazdušne luke u zemlji pruži najbolju moguću uslugu.
Deo tima koji je sproveo koncesiju „Nikole Tesle“ na ovogodišnjem SEAS-u / Foto: Tango Six Events Vlada Srbije je nesumljivo imala sreće. Da uloži toliko para u Er Srbiju, da Er Srbija generiše toliko novih putnika koji su poboljšali performanse „Nikole Tesle“ što je rezultiralo najprofitabilnijom koncesijom u regionu. Sreća se nastavila i tokom Korone. Da se koncesija nije dogodila poreski obveznici morali bi da pokrivaju velike gubitke i „Nikole Tesle“. Ovako, većinom osiguranih 700+ miliona evra pre panademije zaslužni su za nastavak građevinskih radova koji su svakodnevno vidljivi uprkos kataklizmi koja je zadesila vazdušni saobraćaj.
Ekskluzivno, na 3. Vazduhoplovnom samitu jugoistočne Evrope, predstavnice akcionarskog društva ANTB i operatera Belgrade Airport pričale su o procesu pripreme, selekcije ponuđača i realizaciji koncesije. Ana Kaluđerović, izvršna direktorka ANTB i Senka Jelenković, izvršna direktorka za administraciju Belgrade Airporta dočarale su nam kako je iza scene izgledao rad na ugovaranju najvrednije koncesije na ovim prostorima.

Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.
The post [SEAS 2021 premijera] Kako je tekao proces koncesije aerodroma „Nikola Tesla“ appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.