SAD proglasile vanrednu zdravstvenu situaciju zbog majmunskih boginja

Izvor: VOA, 04.Avg.2022, 23:30

SAD proglasile vanrednu zdravstvenu situaciju zbog majmunskih boginja

Sjedinjene Države proglasile su vanrednu zdravstvenu situaciju zbog majmunskih boginja, saopštio je američki Sekretarijat za zdravstvo. Kako javlja agencija Rojters, radi se očekivanom potezu koji će doprineti rapoređivanju dodatnog novca i drugih sredstava za borbu protiv te bolesti. Vanredna zdravstvena situacija je proglašena pošto je broj obolelih u Sjedinjenim Državama premašio 6.600. „Spremni smo da podignemo nivo reakcije povodom virusa i pozivamo sve građane da ozbiljno shvate majmunske boginje”, izjavio sekretar za zdravstvo i ljudske usluge Ksavijer Besera. Zdravstvene vlasti očekuju i da će se novim merama obezbediti veća dostupnost podataka o toj bolesti, stav je direktorke američkih Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Rošel Valenski. Američki predsednik Džozef Bajden ovlastio je tokom avgusta dva visoka federalna zvaničnika da rukovode reagovanjem administracije na majmunske boginje – nakon što su države Kalifornija, Ilinois i Njujork proglasile vanredne situacije. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pojavu majmunskih boginja takođe je označila vanrednim stanjem za javno zdravlje od međunarodnog značaja – što je najviši nivo upozorenja tog međunaronog tela. Deklaracija SZO, usvojena juna 2022, doneta je kako bi obezbedila koordinisanu međunarodnu reakciju i izdvajanje sredstava za saradnju u razvoju vakcina i tretmana. Bolest je identifikovana 1958. kod majmuna. Simptomi su blagi - poput groznice, bolova i gnojavih oštećenja na koži. Prema podacima SZO, oporavak od majmunskih boginja traje od dve do četiri nedelje. Bolest se širi bliskim fizičkim kontaktom i fatalna je u retkim slučajevima. Za razliku od perioda kada je buknula pandemija kovida 19 – za majmunske boginje postoje vakcine i medicinski tretmani. Američke vlasti su od sredine jula raspodelile 156.000 doza vakcina protiv majmunskih boginja širom zemlje. Naručeno je dodatnih 2,5 miliona doza vakcine.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

SAD proglasile vanrednu zdravstvenu situaciju zbog majmunskih boginja

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 05.Avg.2022, 08:59

Sjedinjene Države proglasile su vanrednu zdravstvenu situaciju zbog majmunskih boginja, saopštio je američki Sekretarijat za zdravstvo. Kako javlja agencija Reuters, radi se o očekivanom potezu koji će doprinijeti rapoređivanju dodatnog novca i drugih sredstava za borbu protiv te bolesti. Vanredna...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.