Ružić: Održiva politika unapređenja položaja nacionalnih manjina

Izvor: RTS, 17.Okt.2017, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ružić: Održiva politika unapređenja položaja nacionalnih manjina

Resorno ministarstvo je otvoreno za sve nacionalne savete i Vlada Srbije sprovodi jasnu i održivu politiku unapređenja položaja svih nacionalnih manjina, poručio je ministar lokalne uprave i državne samouprave Branko Ružić na sastanku sa predstavnicima Nacionalnog saveta vlaške nacionalne manjine.
Kako se navodi u saopštenju ministarstva, na sastanku je bilo reči o položaju vlaške nacionalne manjine >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Srbiji i standardizaciji vlaškog jezika, a Ružić je podsetio da je rad na izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina i Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina u završnoj fazi.

Ministar je izrazio očekivanje da će rešenja koja će ti zakoni sadržati doprineti unapređenju ostvarivanja prava i sloboda nacionalnih manjina.
Ružić je podsetio da su "nakon 15 godina" stvoreni uslovi za dodelu sredstava iz Budžetskog fonda za nacionalne manjine, te da je javni konkurs otvoren do 20. oktobra.
On je posebno istakao da svaka nacionalna manjina u Srbiji ima pravo na slobodno izražavanje nacionalne pripadnosti i da se državni organi neće mešati u pitanja identiteta nacionalnih manjina.
Predsednik nacionalnog saveta Radiša Dragojević je istakao potrebu za većom finansijskom podrškom za rad Nacionalnog saveta za potrebe obezbeđivanja kulturnih događaja, medija i informisanja na vlaškom govoru.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.