Ruska crkva ne misli da svi muškarci moraju u vojsku

Izvor: RTS, 12.Maj.2019, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruska crkva ne misli da svi muškarci moraju u vojsku

Profesionalne vojne trupe su mnogo efikasnije u ispunjenju svojih zadataka nego oni koji služe vojku kao regruti, izjavio je portparol Ruske pravoslavne crkve mitropolit Ilarion komentarišući obavezni vojni rok.
"Ne delim mišljenje da je imperativ za svakog muškarca da služi vojsku", rekao je mitropolit Ilarion tokom jedne TV emisije.

Dodao je da nikada ne govori ljudima da moraju da služe >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vojksu po svaku cenu. Međutim, naveo je da njegove reči ne znače da se crkva protivi izbegavanju služenja vojnog roka.
"Ako ste pozvani, vaša je građanska dužnost da se odazovete i ispunite obavezu prema domovini", rekao je Ilarion.
Mitropolit, koji je i sam služio vojsku, izrazio je uverenje da je vojska koja se sastoji od profesionalnih kadrova, sposobnija da ispuni zadatke bolje i efikasnije".
Muškarci u Rusiji koji imaju između 18 i 27 godina obavezni su da služe vojni rok u trajanju od godinu dana, osim ako su sprečeni zbog zdravstvenih ili drugih razloga propisanih zakonom .
Predsednik Vladimir Putin rekao je aprilu da bi služenje vojnog roka moglo da bude ukinuto, a poslanici ocenjuju da bi potpuno popunjavanje ruskih trupa profesionalnim vojnicima bilo moguće u roku do 10 do 15 godina.
Trenutno, ruska vojska ima ukupno oko 1,9 miliona ljudi a oko milion su profesionalni vojnici.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.