Rumunija sama modernizuje 10 aviona IAR-99 na nivo naprednih školsko-borbenih letelica

Izvor: TangoSix.rs, 27.Maj.2020, 10:12

Rumunija sama modernizuje 10 aviona IAR-99 na nivo naprednih školsko-borbenih letelica

Generalni direktorat za naoružanje rumunskog Ministarstva nacionalne odbrane (Ministerul Apărării Naționale – MApN) pokrenulo je proceduru za generalni remont i modernizaciju 10 jednomotornih mlaznih školsko-borbenih aviona IAR-99 Standard Ratnog vazduhoplovstva Rumunije (Forțele Aeriene Române – FAR), saopštilo je ministarstvo odbrane u Bukureštu.
Poštujući strategijsku orijentaciju Rumunije da uposli nacionalnu odbrambenu industriju u glavnim nabavkama koji se >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << tiču odbrane, poziv ministartsva odbrane za direktne pregovore poslata je proizvođaču IAR-99, kompaniji Avioane Craiova S.A. za koju se očekuje da odgovori sa ponudom koja mora da zadovolji zahteve koje je utvrdilo Ratno vazduhoplovstvo.
Planirani budžet za modernizaciju 10 IAR-99 Standard iznosi približno 100 miliona evra / Foto: Igor Božinovski, Tango Six Prema ministarstvu odbrane, avioni će biti modernizovani na konfiguraciju IAR-99SM (SM – Standard Modernizat) sa ciljem da budu sposobni za upotrebu u naprednoj obuci potrebnoj za lakši prelazak rumunskih vojnih pilota na jednomotorne borbene avione F-16AM i BM. Pored toga, modernizovani avioni bi trebali biti sposobni da izvršavaju zadatke bliske vazdušne podrške kao i presretanje sporoletećih vazdušnih ciljeva.
Komentarišući proces, ministar odbrane Nicolae Ciucă izjavio je da on očekuje da se sporazum potpiše za maksimalno mesec dana.
– Čekamo da fabrika u Krajovi izađe sa tehničkim i finansijskim predlozima i nadamo se da ćemo ugovor zaključiti za ne više od mesec dana. Postoji finansijsko odobrenje – 60 miliona evra za prvu fazu i približno 40 miliona evra za drugu fazu – saopštio je ministar Ciucă na sednici vlade 21. maja a citirali su ga rumunski mediji.
Ako se pregovarački proces završi uspešno, radovi će biti pokrenuti tokom godine sa ciljem da se proces završi do 2024. godine.
Rumunska vojska trenutno poseduje 20 IAR-99 od kojih su polovina nemodernizovani IAR-99 Standard (serijski brojevi 701-708 i 715-716) koji služe u letačkoj školi rumunskog RV-a Şcoala de Aplicatie a Fortelor Aeriene „Aurel Vlaicu“ u bazi Boboc. Dodatnih 9 naprednih školsko-borbenih i lakih jurišnih aviona IAR-99C Șoim (jastreb) (709, 711-713, 717, 720, 722 i 724-725) sposobnih za izvođenje bliske vazduhoplovne podrške i izviđanje, koje je modernizovao izraelski Elbit, lete u sastavu 951. eskadrile za naprednu obuku, 95. vazduhoplovne baze „Erou Căpitan Aviator Alexandru Şerbănescu“ Bakau.
Jedan IAR-99C (719) je takođe u službi Centra za letna istraživanja i ispitivanja (CCIZ – La Centrul de Cercetări şi Încercări în Zbor) baza Krajova, koji je direktno potčinjen Agenciji za vojnu opremu i istraživanje tehnologija (ACTTM – Agenţia de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare), ministarstva odbrane.
Ukupno je proizvedeno 27 IAR-99 od kojih je u udesima do danas izgubljeno njih šest / Foto: Igor Božinovski, Tango Six Kao prvi mlazni školsko borbeni avion konstruisan u Rumuniji, IAR-99 je svoj prvi let izvršio 21. decembra 1985. nakon čega je 1987. ušao u serijsku proizvodnju kao zamena za školsko-borbene avione L-29 Delfin i L-39 Albatros RV Rumunije. U Krajovi je proizvedeno ukupno 27 IAR-99 koje pogone motori Rolls-Royce Viper Mk632-41, uključujući i tri prototipa (S001-S003). Od 1990. godine je u raznim udesima izgubljeno njih šest, uključujući prototipove S-001 i S-002 (u momentu nesreće označen kao 7002), IAR-99 Standard 710 i 714 i IAR-99 Șoim 718 i 723.
Treći prototip IAR-99 (7003, bivši S-003) ostaje u fabrici Avioane Craiova S.A koja je zajedno sa Nacionalnim institutom za vazduhoplovna istraživanja (INCAS – Institutul National de Cercetari Aerospatiale „Elie Carafoli“) iz Bukurešta i odeljenjem Airborne and Space Systems kompanije Leonardo, trebala da doradi avion u tehnološkog demonstratora IAR-99TD prema inicijativi koja je promovisana 2015. godine.
Opremljen AESA radarom Leonardo Vixen 500E, IAR-99TD je trebao biti spreman za ispitivanje do kraja 2017. godine sa ciljem testiranja i daljeg razvoja novih tehnologija za novu generaciju naprednog rumunskog školsko-borbenog aviona sa unapređenim borbenim sposobnostima. Trenutni status IAR-99TD nije poznat ali je vrlo verovatno da će bar deo znanja prikupljenih kroz taj program biti primenjeno prilikom najavljene modernizacija 10 aviona IAR-99 Standard RV Rumunije na nivo IAR-99SM.
The post Rumunija sama modernizuje 10 aviona IAR-99 na nivo naprednih školsko-borbenih letelica appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.