Rekordna prodaja automobila u Evropi, šta se najviše kupovalo

Izvor: RTS, 22.Feb.2020, 09:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rekordna prodaja automobila u Evropi, šta se najviše kupovalo

Evropljani su prošle godine kupili 15,7 miliona automobila, ali samo 2,3 odsto na struju. Prošlogodišnja prodaja novih automobila na Starom kontinentu rekordna je u poslednjoj deceniji. Analitičari kažu da su kupci požurili da iskoriste popuste koje su dali prodavci da bi zataškali aferu sa dizelom koja je u Americi naplaćena milijardama.
U 2019. godini u Evropi je prodato 15.757.412 novih automobila, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << što je za 171.452 vozila više nego u 2018. godini.

Pojedni prodavci davali su popuste i do 8.000 evra i visoke cene otkupa starih vozila samo da ih vlasnici ne bi tužili zbog prevare sa softverom za izduvne gasove, a neki su ponudili i skupe prepravke.
Očigledno su kupci izabrali opciju jedan i došli do bolje opreme i novih vozila mnogo jeftinije nego što su se nadali.
Najveća tržišta i dalje ostaju Nemačka, Velika Britanija i Francuska, za kojima slede Italija i Španija.
"Sve što je bilo na zalihama otišlo je čak i sa 30 do 40 odsto popusta samo da se izbegnu kolektivne tužbe koje bi pojedine proizvođače oterale u bankrot. Svi će rado da iskoriste svoju priliku, a to je bila u 2019. godini, jer posle toga nemoguće je pokrenuti kolektivne tužbe", rekao je Denis Virag, auto-analitičar.
Statistika beleži da je u 2019. prodato 1.280.000 elektrifikovanih automobila, u šta spadaju i hibridni i čisto električni modeli. Od tog broja samo je 356.300 potpuno električnih vozila), što čini samo 2,3 odsto ukupne prodaje novih automobila u Evropi.
"Najtraženiji električni automobil na evropskom tržištu bio je očekivano ‘Tesla model 3’ sa preko 95.000 isporučenih primeraka. Ipak, ovaj automobil je tek 51. po prodaji u 2019. od svih modela u Evropi", rekao je Hejg Stodard, novinar analitičar.
Najpopularniji su i dalje SUV automobili, sa čak 40 odsto tržišnog udela, dok su mali automobili zauzeli samo sedam odsto prodajnog kolača.
Iako su generalno SUV modeli najtraženiji, najprodavaniji auto u Evropi i u 2019. je Folksvagenov "golf 7" – više od 400.000,  uprkos tome što se više neće proizvoditi.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Rastu cene polovnih automobila u Nemačkoj

Izvor: AutoBlog, 22.Feb.2020

Na nemačkom tržištu se dešavaju promene. U poređenju sa januarom 2019. godine, u januaru 2020. godine prosečna cena polovnih automobila je porasla 350 evra. Tako tvrdi portal Autoscout24, specijalizovan za prodaju polovnih vozila. Cena prosečnog polovnog automobila je sada 20.828 evra. Ako se...

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.