Izvor: B92, 03.Jan.2011, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razviti svest o zaveštanju organa

Beograd -- Svest o zaveštanju organa ili davalaštvu u slučaju moždane smrti je u Srbiji još uvek nedovoljno razvijena.

Samo jedna donacija tkiva, može da spasi živote više od 50 ljudi.

Presađivanje organa predstavlja jedini spas za bolesnike kod kojih su teško oboleli ili nepovratno otkazali pojedini organi. U Srbiji se transplantacija najčešće izvodi sa živih davalaca.

Doniranje organa je izraz humanosti i požrtvovane ljubavi za ljude u nevolji. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Jedan od svetlih primera je humanost porodice Vidović, iz Međeđe kod Bosanske Dubice koja je donirala organe svog prerano preminulog sina obolelima iz Republike Srpske, ali i iz Federacije BiH. Zahvaljujući nesebičnosti porodice Vidović, pet bolesnika je izlečeno i započelo novi život.

U Srbiji je davalaštvo od preminulog donora, u slučaju moždane smrti, još uvek nedovoljno razvijeno. O moždanoj smrti ljudi malo znaju i često je pogrešno izjednačavaju sa stanjem kome iz koje se pacijent može povratiti.

"Moram da kažem da je i u medicini i u pravu, čovek mrtav onda kad mu je mozak mrtav, prema tome bez obzira što mu srce radi, on je jednostavno mrtav, nalazi se u fazi kada ne može da se povrati ponovo u normalno stanje. To je razlika između kome i cerebralne smrti. I jedno i drugo isto izgledaju klinički, međutim zahvaljujući dijagnostičkim merama i zahvaljujući lečenju mi možemo čoveka da izvadimo iz kome, ali čoveka koji je u cerebralnoj smrti to nismo u stanju”, kaže Dragan Vučović, direktor Centra za anesteziju KCS.

Pacijent se u slučaju moždane smrti podvrgava nizu složenih provera i ispitivanja u prisustvu tima lekara koje predvodi anesteziolog. Rodbina ima pravo na uvid svih testova i nalaza. Važno je posvetiti pažnju i razgovoru sa porodicom.

Zahvaljujući ovakvom pristupu, u Urgentnom centru Srbije broj dobijenih saglasnosti je trostruko uvećan u odnosu na 2009. godinu, što je rezultiralo većim brojem transplantacija i kod dece.

"Šest bubrega smo dodelili Univerzitetskoj dečjoj klinici, što je meni posebno drago što se prvi put u značajnijem broju ove godine transplantiraju i deca kod koje je ovaj vid lečenja od posebne važnosti. Ne samo zbog činjenica da oni ne idu na dijalizu, nego što im omogućava kasnije i normalan rast i normalan psiho socijalni razvoj, uklapanje u školsku sredinu, druženje, profesionalno napredovanje”, kaže Mirjana Laušević, koordinatorka za tranasplantaciju KCS.

U Evropi 90 odsto organa potiče od preminulih, a samo 10 odsto od živih davalaca. Razvojem novih medicinskih tehnologija transplantacija je postala uspešna i široko prihvaćena tehnika lečenja za pacijente sa teško obolelim srcem, jetrom, plućima – transplantacija znači život ili smrt. Na žalost, celovit sistem transplantacije u Srbiji još uvek nije uspostavljen.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.