Ratni saborci renoviraju kuću porodici Stojanović iz Kozjaka

Izvor: RTS, 30.Okt.2019, 20:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ratni saborci renoviraju kuću porodici Stojanović iz Kozjaka

Porodica Stojanović novi dom iz Kozjaka kod Loznice uskoro će dobiti uskoro novi dom zahvaljujući Udruženju "Prijatelji 72. specijalne brigade" iz Pančeva. Oni su obezbedili novac za obnovu kuće njihovog saborca koji je izgubio život u ratu 1993.
Pre početka radova, iz trošne kuće porodice Stojanović izneto je ono najvrednije što imaju. Fotografije njihovog devetnaestogodišnjeg sina Zvonka koji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je kao pripadnik 72. specijalne brigade poginio u ratu u Bosni. Nakon 26 godina, njegove kolege, došle su da pomognu.

"Nakon velike tuge, doživela sam i nešto lepo. Osećam veliko olakšanje i zahvalnost što su se setili moga sina, što je izneto u javnost da je moj sin bio narodni heroj, da se borio i da je zaslužio da pomognu njegovim roditeljima. Ono što je trebao on da uradi, oni su učinili", navodi Stanka Stojanović, Zvonkova majka.
Na kući Stojanovića menjaće se sve, od instalacija, stolarije, nameštaja do krova. I tu, kažu, briga o njima neće prestati.
 "Uskoro se u Loznici otvara kasarna, gde će biti zaposlena moja sestra i sestra Zvonka Stojanovića – Zorica Stojanović, tako da vojska je i tu učinila jednu veliku uslugu našoj porodici", objašnjava Zlatko Stojanović, Zvonkov brat.
Osvajanje Elbrusa u čast poginulih boraca
Prošle godine, Udruženje je rekonstruisalo kuće četiri porodice poginulih boraca. Uz dom Stojanovića, radovi su počeli u još tri domaćinstva.
"Ove godine smo odlučili da renoviramo dve kuće porodicama iz Srbije, jedne iz Republike Srpske i jedne iz Republike Srpske Krajine, upravo kako kaže naziv, rane su nam zajedničke. Svi ti ljudi su bili kod nas u jedinicama iz različitih krajeva bivše države, ali mi smo odlučili da ih ne zaboravimo", objašnjava Miodrag Kapor, predsednik Udruženja "Prijatelji 72. specijalne brigade".
Zahvaljujući članovima Udruženja, fotografije svih poginulih boraca 72. specijalne brigade nedavno su se zavijorile na najvišem vrhu Evrope i Rusije – Elbrus, za sećanje, nezaborav i večnost.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.