Radojičić: Ovim projektom poboljšavamo položaj marginalizovanih grupa u Beogradu

Izvor: B92, 29.Apr.2021, 08:48

Radojičić: "Ovim projektom poboljšavamo položaj marginalizovanih grupa u Beogradu"

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić otvorio je prvi sastanak Radne grupe na projektu "Pristupi integrisanog gradskog razvoja za inkluziju Roma". Projekat implementira GIZ - nemačka organizacija za međunarodnu saradnju, na čelu sa direktorkom kancelarije ove organizacije u Srbiji Danijelom Funke.

"Veliko mi je zadovoljstvo što je formirana ova radna grupa i što imam priliku da otvorim prvi radni sastanak na kojem ćemo razgovarati o konkretnim koracima za sprovođenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i implementaciju ovog projekta", rekao je gradonačelnik Radojičić.

Kako je istakao, saradnja sa ovom organizacijom je odlična, posebno kada je reč o poboljšanju kvaliteta života marginalizovanih grupa i njihovoj što boljoj integraciji u društvo, prenosi Beoinfo.

"Želim da istaknem veliki značaj ovakve inicijative, koja će doprineti daljem napretku na polju socijalnog uključivanja marginalizovanih grupa", kazao je gradonačelnik.

On je dodao da će ovaj projekat trajati do 30. juna 2022., a da mu je osnovni cilj da Grad Beograd u partnerskoj saradnji sa GIZ-om dalje razvije pristupe integrisanog gradskog razvoja za inkluziju pripadnika romske nacionalne manjine, kao i da se dalje razviju mere njihove socijalne i prostorne inkluzije.

"Integrisani gradski razvoj znači „pametan” planirani gradski razvoj koji podrazumeva mapiranje nehigijenskih, neformalnih naselja i analiziranje socijalnih potreba ljudi koji u njima žive. Kroz ovaj projekat biće preneseni elementi nemačkog Programa za podršku razvoju gradova 'Socijalni grad' u Srbiju. Važno je da zajedno radimo na ovakvim projektima, da jačamo saradnju između Nemačke i Srbije i pružimo veliku i značajnu pomoć pripadnicima romske nacionalnosti", rekao je gradonačelnik.

On je dodao da će u okviru ovog projekta biti nastavljeno mobilno snabdevanje vodom za piće i postavljanje sanitarnih kabina u dva podstandardna romska naselja: "Lazari na Mirjevskom brdu" i "Antena" na Novom Beogradu.

"Vrlo nam je značajna tehnička podrška u sprovođenju mera za socijalno uključivanje Romkinja i Roma. GIZ je veoma važan partner sa kojim je Grad Beograd načinio velike pomake proteklih godina na nekoliko zajedničkih projekata. Česti radni sastanci sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju, kao i operativna pomoć koju pružaju Gradu Beogradu doprinose da gradske vlasti što bolje pomognu romskim zajednicama i poboljšaju kvalitet života naših najugroženijih građana i u budućnosti", zaključio je gradonačelnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.