Računovođe najavile građansku neposlušnost

Izvor: Blic, 04.Apr.2012, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Računovođe najavile građansku neposlušnost

Republičko udruženje računovođa najavilo je da će sredinom aprila pozvati članove na građansku neposlušnost ukoliko Uprava za sprečavanje pranja novca ne ukine odluku da oni sami snose troškove obuke u toj oblasti.

U tom udruženju rekli su agenciji Beta da će građanska neposlušnost značiti da neće postupiti po odlukama koje im nanose finansijsku štetu.

Prema odluci Uprave za sprečavanje pranja novca, sva računovodstvena preduzeća i preduzetnici moraju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da imaju po dva radnika koji su obučeni za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma, a obuka košta oko 800 evra.

"Pokrenućemo i ocenu ustavnosti takvog propisa, a sve računovođe pozvaćemo na građansku neposlušnost u njegovoj primeni. Neka se Uprava osmeli i pokrene sudski postupak prema nekoliko hiljada pravnih lica i preduzetnika registrovanih za pružanje računovodstvenih usluga. Izgleda da ta služba živi od tuđeg mukotrpnog rada umesto od fiskalnih prihoda države”, rekao je predsednik Udruženja računovođa Miodrag Perić.

On je naveo da su računovođe Upravu dopisom obavestili kako je problem primene Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma rešen u susednim zemljama gde obuku plaća država.

"Nije logično da posao državnih institucija rade privrednici i da za taj posao još plaćaju obuku kod nekakvih ovlašćenih agencija. Većina članova našeg udruženja već je prošla kroz obuku koju su organizovale republičke institucije, a koju je delom finansirao USAID”, rekao je Perić.

Udruženje računovođa ima oko 3.000 članova, a rok Upravi da promeni odluku je dat do sredine meseca, kada je redovna izborna skupština.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Građanska neposlušnost računovođa

Izvor: B92, 04.Apr.2012

Šabac -- Republičko udruženje računovođa najavilo je da će sredinom aprila pozvati članove na građansku neposlušnost...Oni će uputiti poziv ukoliko Uprava za sprečavanje pranja novca ne ukine odluku da oni sami snose troškove obuke u toj oblasti...U tom udruženju rekli su da će građanska...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.