RTS sa pacijentima koji žive nove živote

Izvor: RTS, 15.Dec.2019, 21:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RTS sa pacijentima koji žive nove živote

U godini na izmaku, saglasnost za transplantaciju u najtežem trenutku dalo je 15 porodica. Zahvaljujući njihovom "da" spaseno je 37 života. Ekipa RTS-a obišla je pacijente koji odnedavno žive nove živote.
Oporavlja se na Klinici za kardiohirurgiju Kliničkog centra Srbije. U njegovim grudima već nekoliko dana kuca novo srce. Kaže da će ubuduće dan kada je otpočeo novi život – 9. decembar i Svetog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Alimpija slaviti kao novi rođendan.

"Bogu hvala, sve je dobro prošlo, urađeno je kako treba, oporavak teče dobro, trajalo je malo duže, iščekivanje je najgore, ali sve je prošlo dobro. Danas ću početi da hodam, ustajem, sve ide kako treba", ispričao je Goran Mijić, koji ima 32 godine.
Urađene su i tri transplantacije bubrega, a dvoje pacijenata dobilo je novu jetru. Oporavljaju se u Urgentnom centru Kliničkog centra Srbije.
Zdravko Bulović koji ima 47 godina kaže da je 22 godine čekao na jetru.
"Hoću da se zahvalim porodici donorima, rečima ne može da se iskaže koliko i volela bih kada bi ljudi bili otvorenijeg uma da se to poboljša", rekla je tridesetdevetogodišnja Irena Tošev.
U ovoj godini saglasnost za transplantaciju dalo je 15 porodica. U najtežim trenucima, kada su se životi njihovih najmilijih gasili, smogli su snage i mislili na druge bolesne ljude. Ipak, u Srbiji je i dalje nedovoljno transplantacija.
Dodatni napori struke i građanstva "Apelujem da svi uložimo dodatne napore i struka i građanstvo, da ipak postanemo jedno bolje i srećnije društvo. Svake godine sa liste precrtamo po nekoliko imena, to su pacijenti koji nisu dočekali transplantaciju, koje mi znamo koji za nas nisu broj", rekla je Nataša Petrović, anesteziolog iz Tima za transplantaciju Urgentnog centra. 
"Upravo i ovakvim kampanjama i onim što se radi na edukaciji stanovništva, tribinama, činjenicom da se o tome priča, sigurno će biti bolje u budućnosti, da popravimo našu organizaciju, da se trudimo više – da kao zdravstveni profesionalci budemo iz dana u dan bolji, da ulažemo u mlade ljude", kaže prof. dr Svetozar Putnik, direktor Klinike za kardiohirurgiju KCS.
Zato što u svakom trenutku u našoj zemlji na transplantaciju čeka oko dve hiljade građana, RTS izveštava o ovoj temi od decembra 2008. Te godine saglasnost je dalo osam porodica, a svake naredne bilo je više porodica koje su uticale da se produži mnogo života.
RTS će nastaviti da izveštava o ovoj temi, ušli smo u dvanaestu godinu kampanje "Produži život", između ostalog i zbog toga što su mnogo veće šanse da nam tokom života zatreba organ, nego da budemo davalac.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.