Izvor: RTS, 06.Maj.2021, 11:28

Protest ispred SANU tokom konferencije "Projekat Jadar - šta je poznato"

Grupa aktivista udruženja građana i stranaka koje se protive istraživanjima i eksploataciji litijuma u Srbiji protestovala je ispred SANU gde se održava dvodnevni naučni skup "Projekat Jadar - šta je poznato" na kome danas govori i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.
Demonstranti su ispred ulaza u SANU, gde se održava konferencija "Projekat Jadar-šta je poznato", razvili veliki transparent na kome piše "Narod ne želi istraživanja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i rudnik" i nekoliko manjih sa nazivima opština iz kojih dolaze i istovetnom porukom.

Duško Kuzović iz Pokreta Oslobođenje koji je organizator protesta predao je na pisarnici SANU obaveštenje naslovljeno na predsednika Vladimira Kostića u kome se navodi da građani Požege, Kosjerića, Minice, Ljiga, Topole, Aranđelovca, Gornjeg Milanovca, Čačka, Užica, Krupnja, Loznice, Osečine, Lajkovca i Valjeva ne žele rudnik, niti geološka istraživanja u svom okruženjeu.
U pismu se predednik SANU moli da pročita obaveštenje na početku skupa kako bi svi njegovi učesnici bili upoznati sa ovim stavovima.
Dokument je potpisalo 36 predstavnika različitih udruženja građana iz Srbije i lokalnih odbora iz različitih gradova Srpskog pokreta Dveri, Stranke slobode i pravde i Narodne stranke.
"Ja verujem da će SANU dobro osetiti interese naroda i stati na njegovu stranu, bez obzira šta govore ekonomski i politički parametri", izjavio je Kuzović i dodao da će predstavnici tri udruženja koja se protive eksploataciji jadarita drugog dana naučnog skupa u SANU dobiti samo po pet minuta da objasne svoje stavove.
Kuzović je najavio da će organizatori protesta u toku dana ambasadi Australije u Beogradu predati pismo u kome traže od te države da svoje kompanije koje rade u Srbiji nateraju da posluju "u skladu sa poslovnom etikom".
Sedište kompanija Rio Tinto koja se bavi istraživanjima rezervi jadarita iz koga se dobija litijum je u Australiji.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Skup o litijumu u SANU: Sumnje, nepoverenje, protesti i demarš

Izvor: N1 televizija, 06.Maj.2021

Projekti za otvaranje rudnika litijuma u Srbiji uznemirili su deo javnosti. Srpska akademija nauka i umetnosti zato je organizovala naučni skup: "Projekat Jadar: Šta je poznato?". Dok se u SANU debatovalo o posledicama i benefitima eksploatacije litijuma, ispred te institucije više stranaka, pokreta...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.