Propali pregovori ministra poljoprivrede i zemljoradnika

Izvor: Blic, 29.Mar.2012, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Propali pregovori ministra poljoprivrede i zemljoradnika

Pregovori ministra poljoprivrede Dušana Petrovića i nezadovoljnih poljoprivrednika završeni su bez dogovora. Potrović je ostao pri stavu da je najpravednije subvencionisanja biljne proizvodnje po količini proizvedene i isporučene robe, a ne po hektaru kako traže poljoprivrednici.

Nezadovoljni poljoprivrednici iz Vojvodine i iz delova centralne Srbije krenuli su u jutros traktorima za Beograd. Oni time protestuju zbog uredbi Vlade Srbije koje, po njihovom mišljenju, favorizuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prerađivačku industriju na štetu poljoprivrednih proizvođača.

Policija je blizu ulaza u Pančevo zaustavila oko 200 traktora poljoprivrednika iz Kovačice, Crepaje i okolnih mesta. Stotinak pripadnika interventne jedinice policije i Žandarmerije preprečilo je put paorima. Poljoprivrednici su traktore parkirali pored puta, tako da se saobraćaj normalno odvija.

Član organizacionog odbora protesta Ilija Grujić rekao je da su poljoprivrednici iz svih vojvođanskih opština i iz nekih opština u centralnoj Srbiji krenuli traktorima ka Beogradu, ali ne auto-putem, već drugim putevima.

- Očekujem da na kraju našeg protesta dođe do konstruktivnog rešenja. Nama cilj nije stvaranje nereda i haosa, već skretanje pažnje na problem, ne bi li on bio rešen - rekao je Grujić.

Prema njegovim rečima, poljoprivrednici ovoga puta nisu pošli u Beograd organizovano u kolonama, već svako za sebe.

- Imamo informaciju da je policija raspoređena na svim stranama, ali su nam obećali da ovoga puta neće zadržavati traktore - rekao je Grujić i dodao da će poljoprivrednici, ako ih policija blokira, kao prošle godine na putu za Beograd, ostati s traktorima tamo gde budu zaustavljeni.

Kako je preneo reporter Bete na prilaznom putu u Sremsku Kamenicu kod Novog Sada, raspoređeno je oko 30 pripadnika Interventne jedinice policije.



Subvencije ponovo problem

Poljoprivrednici traže da se nastavi regresiranje repromaterijala u proizvodnji sa 14.000 dinara po hektaru, i da Ministarstvo poljoprivrede utvrdi Strategiju ruralnog razvoja u Srbiji jer je to uslov da poljoprivrednici mogu da koriste sredstva IPA fondova EU.

Pre dva dana, delegacija poljoprivrednika nije postigla dogovor s ministrom Dušanom Petrovićem. Oni su krajem maja i početkom juna prošle godine pet

dana blokirali puteve širom Vojvodine. Blokade su uklonili pošto su se s Ministarstvom poljoprivrede dogovorili o isplati subvencija.

Tada je dogovoreno da će isplata subvencije od 14.000 dinara po hektaru za posed veličine do 30 hektara, biti završena do kraja 2011, a da će se subvencije za preostalih 70 hektara isplaćivati ove godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.