Pronađena mrtav čovek koji je nestao za vreme mećave

Izvor: Politika, 01.Feb.2012, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronađena mrtav čovek koji je nestao za vreme mećave

BEOGRAD – Obilan sneg i niske temperature širom Srbije otežavaju saobraćaj i stvaraju problem u snabdevanju strujom, dok je jedna osoba koja je nestala za vreme snežne mećave pre nedelju dana pronađena mrtva, javili su danas dopisnici Tanjuga.

Osamdesetogodišnji Milutin Nikolić iz Srezojevaca pod Suvoborom, koji je nestao 24. januara za vreme snežne mećave, pronađen je mrtav na oko 300 metara od svoje kuće.

Nastradali je živeo sam, a nestao je kada se, vraćao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se iz komšiluka kući po vejavici.

Noćas je starija žena srčani bolesnik u opštini Lučani u selu Topolisnica koja je pala u komu zbrinuta u bolnici, jer su ekipe uspele da se probiju do nje kroz snežne smetove, izjavio je Tanjugu Goran Nikolić iz Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Goran Nikolić.

On je rekao da u Ljuboviji ne radi šest isturenih školskih odeljenja u planinskim selima, da u Bajinoj Bašti oko 30 domaćinstava nema struju, a u Crnoj Travi oko 50. Regionalni i magistralni putevi su uglavnom prohodni i problema ima na nekim lokalnim putevima.

Zaječarci i stanovnici zaječarskog okruga već nekoliko dana žive uz hladnoću koja je jutros iznosila minus 18 stepeni, ali se, prema oceni Okružnog štaba za vanredne situacije u Zaječaru, život odvija normalno i sve službe rade.

Načelnik zaječarskog okruga Dušan Ivanić kaže da normalno rade škole, preduzeća, ustanove, da ima dovoljno struje, vode i namirnica. Putevi su prohodni.

Problem više hiljada Zaječaraca u naselju „Ključ” je što juče nisu imali tople radijatore celog dana. U Toplani kažu da je u pitanju bio kvar na kotlu.

Načelnik Odeljenja ortopedije Opšte bolnice u Jagodini Radenko Rubežić izjavio je Tanjugu da se dnevno operiše do 15 bolesnika zbog povreda na ledu, da niko od povređenih nije životno ugrožen, da je reč o prelomu ruku, potkolenica, butne kosti, kukova i glave i da najčešće dolaze sredovečni ljudi među kojima je najviše žena.

On je rekao da je jedna žena iz Industrije kablova slomila obe ruke, povredila kičmu i glavu, da su prelomi uobičajeni u ovo doba zbog leda, ali da je ove godine povećan broj pacijenata za operaciju i da je sada među povređenima manje dece i starijih.

Situacija uzrokovana posledicama snežnog nevremena još je loša u Novoj Varoši, izjavio je Tanjugu predsednik opštine Slaviša Purić.

On je rekao da je dosad tek polovina nekategorisanih puteva osposobljena za saobraćaj zbog nedostatka teške mehanizacije i čestog kvarenja postojeće i da zato ni hitna medicinska pomoć ne može normalno da funkcioniše, pa su ugroženi meštani zavejanih područja u slučaju da je potrebna hitna lekarska intervencija. U Bajinoj Bašti gde je na snazi vanredno stanje, normalizovano je snabdevanje strujom, rekao je Tanjugu načelnik Štaba za vanredne situacije u toj opštini Ilija Vasilić. U Kosjeriću, prema rečima zamenika šefa za infrastukturu Milojka Lečića, situacija je bolja, jer su svi magistralni i regionalni putevi i svi opštinski putni pravci prve i druge kategorije prohodni, a struja se isporučuje uglavnom bez većih problema. Službe u Zlatiborskom okrugu brine to što se od sutra očekuju nove padavine.

U Podrinju gde je vanredno stanje u brdsko-planinskom području Ljubovije, Krupnja i Malog Zvornika nastavljeno je uklanjanje snega sa preostalih deonica lokalnih puteva.

Načelnik Štaba za vanredne situacije opštine Ljubovija Vidoje Jovanović kaže da je stanje u Azbukovici bolje, posebno u Gornjem Košlju, gde su smetovi visoki i pet metara, a snabdevanje strujom je redovno i posle raščišćenih lokalnih puteva, normalizovana nastava u pet od šest isturenih odeljenja OŠ ''Petar Vragolić'' u Ljuboviji.

Posle višednevnog raščišćavanja lokalnog puta za Gornje Košlje, ukupne dužine 45 kilometara, danas bi trebalo da se završi uklanjanje snega na pravcima prema naseljima Greben, dužine šest i Košlje brdo, pet kilometara, rekao je on Tanjugu.

On objasnio da će potom svi lokalni putevi u Azbukovici biti prohodni, a u Gornjem Košlju sneg će biti uklonjen i sa preostalog nekategorisanog puta do 40-ak domaćinstava u Vodicama dužine 12 kilometara na nadmorskoj visini iznad 1.000 metara.

Rasčišćavanje lokalnih puteva otežava temperatura i do minus 18 i sneg visine metar i po, a na većim visinama smetovi su mestimično debeli pet i dugi 100 metara, objasnio je on.

Načelnik Štaba za vanredne situacije Krupnja Pavle Živanović je rekao Tanjugu da, u Rađevini, sem manjih kvarova, nema problema u snabdevanju strujom i da je nastavljeno ukanjanje snega na preostalim deonicama lokalnih puteva.

Prema njegovim rečima, u mesnoj zajednici Planina, trebalo bi danas da se ukloni sneg na putevima do tri zaseoka, čija je pojedinačna dužina približno po dva kilometra i na sličnoj udaljenosti do jednog zaseoka u mesnoj zajednici Krasava.

On je naveo da je na lokalnim putevima sa kojih je ukonjen sneg u brdsko-planinskim delovima Krupnja drumski saobraćaj otežan i obavlja se terenskim vozilima i traktorima.

Nastava u školama se odvija redovno, a obezbeđeno je uredno snabdevanje stanovništva životnim namirnicama, lekovima i ostalim potrepštinama, rekao je on.

Zamenik komandanta Štaba za vanredne situacije u Malom Zvorniku Aleksandar Despotović je rekao Tanjugu da je nastavljeno raščišćavanje snega sa lokalnih puteva u brdsko-planinskim predelima prema teritorijama Loznice, Krupnja i Ljubovije, da je snabdevanje strujom redovno, dok je uklanjanje snega, čija visina premašuje metar, usporila je hladnoća.

Najteže je u mesnim zajednicama Radalj i Velika Reka gde je nastavljeno raščišćavanje lokalnih puteva koje će biti brže pomoću teške mehanizacije Vojske Srbije čiji se dolazak danas očekuje, rekao je on.

U Loznici gde je jutros u sedam sati bilo minus 15, načelnik Gradskog štaba za vanredne situacije Petar Katanić je rekao Tanjugu da su u Jadru svi magistralni, regionalni i lokalni putevi prohodni, međugradski i lokalni sabraćaj se odvija bez većih teškoća. U Loznici nema poremećaja nastave u školama, a redovno se obavljaju sve komunalne delatnosti i snabdevanje strujom, vodom, toplotnom enrgijom i namirnicama, naveo je on. U ''Elektrodistribuciji'' su ranije rekli Tanjugu da je na području Loznice, Ljubovije, Krupnja, Malog Zvornika i delom Šapca, potrošnja električne energije sa početkom jakih mrazeva povećana za više od 10 odsto. U lozničkoj ''Toplani'' su rekli Tanjugu da korisnicima daljinskog grejanja u Loznici i u Banji Koviljači neće ni noću prekidati isporuku toplotne energije, dok traje period hladnoće. Načelnik školske uprave Ministarstva prosvete u Kosovskoj Mitrovici Predrag Stojčetović izjavio je Tanjugu da su sneg i mrazevi na Kosovu otežali nastavu u pojedinim školama i da je posebno teška situacija na centralnom Kosovu u opštini Lipljan u selima Radevo, Kuzmin, Preoce i Ugljare, zbog neraščišćenog snega. „U tim sredinama gotovo da i nema prevoza pa više od 20 odsto učenika sa tog prostora ne pohađa nastavu”, rekao je on.

On je dodao da problema ima i u ostalim delovima Kosmeta i da je zbog problema sa strujom otežano grejanje u školama koje se greju iz gradske toplane u Kosovskoj Mitrovici u kojima su, kao i u Tehničkoj školi u Zvečanu, časovi skraćeni na 30 minuta.

Na severu Kosova na snazi su redukcije i građani bez struje na po sat ostaju nakon svakog drugog sata.

U večernjim satima, ako ne dođe do smanjenja potrošnje, isključenja će se sprovoditi po sistemu dva sata sa i isto toliko bez struje, rekli su nadležni iz „Elektrokosmeta”.

Na najopterećenijim putnim pravcima prvog prioriteta - autoputevima, kolovozi su suvi, bez snega, a saobraćaj se odvija normalno, saopštilo je Javno preduzeće „Putevi Srbije”.

U celoj Srbiji jutros su zabeležene izuzetno niske temperature, a najhladnije je bilo u Sjenici gde je u šest sati izmereno minus 26 stepeni.

Tanjug

objavljeno: 01.02.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.