Promocija i potpisivanje knjige „Zaboravljeni album“ Borisa Ciglića; 25 priča koje pokrivaju veliki deo vazduhoplovne istorije 20. veka

Izvor: TangoSix.rs, 06.Dec.2018, 10:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promocija i potpisivanje knjige „Zaboravljeni album“ Borisa Ciglića; 25 priča koje pokrivaju veliki deo vazduhoplovne istorije 20. veka

Promocija i potpisivanje druge knjige u izdanju Tango Six Publishinga  „Zaboravljeni album“ autora Borisa Ciglića, održana je sinoć u prostorijama knjižare Delfi u zgradi SKC-a.
Tim povodom, o knjizi su govorili njen autor Boris Ciglić, kao i vazduhoplovni publicisti Aleksandar Radić i Milan Micevski, dok je moderator razgovora bio osnivač i urednik Tango Six portala Petar Vojinović.
 
Posetioci u prostorijama >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << Delfija / Foto: Branislav Milošević, Tango Six
Teme razgovora bile su proces nastanka knjige, specifičnost njene forme, prikupljanje neophodne arhivske građe, ali i sam sadržaj knjige, koji je prožet različitim pričama o ljudima i vazduhoplovima u rasponu od 1913. godine do 1999. godine.
Kako je autor knjige Boris Ciglić rekao za Tango Six, „Zaboravljeni album“ predstavlja pokušaj da se na drugačiji način približi i prikaže naša izuzetno bogata vazduhoplovna baština:
– Ono što je interesantno u knjizi jeste što se priče ne odnose samo na jugoslovenske vazduhoplovce nego i na vazduhoplovstva drugih naroda. U knjizi imamo priče i o Austro-Ugarskoj, o nastanku izraelske države, o nemačkom vazduhoplovstvu u Jugoslaviji, o američkim vazduhoplovcima, Britancima, Rusima i tako dalje.
Knjiga u kojoj se nalazi 25 priča, koje pokrivaju gotovo čitav 20. vek vazduhoplovstva na ovim prostorima, prvobitno je planirana da se objavi na engleskom jeziku, ali je zahvaljujući Petru Vojinoviću i njegovom timu iz Tango Six Publishinga, ona prevedena na srpski. –
Prvu vazduhoplovnu fotografiju Ciglić je dobio davne 1989. godine / Foto: Branislav Milošević, Tango Six „Zaboravljeni album“ sedma je po redu knjiga Borisa Ciglića / Foto: Branislav Milošević, Tango Six O knjizi je govorio i vazduhoplovni publicista Aleksandar Radić, koji se posebno osvrnuo na teškoće pronalaženja  materijala za ovakave vrste izdanja:
– To je posebno veliki problem jer sve države koje su podizane na našim prostorima su nestajale, a da nisu ostavljale mnogo tragova. Zbog toga je svaka pronađena fotografija dragocena.
Bilo ko iz vazduhoplovstva zna kako izgleda kada nađete nekog veterana i kada se nenadano otvori album sa fotografijama koji nikada niste videli. Neverovatan je osećaj kada vidite da ste našli nešto novo, a u ovoj knjizi imate priliku da vidite mnogo stvari koje su nove. –
Vazduhoplovni publicista Aleksandar Radić izražava svoje impresije o knjizi / Foto: Branislav Milošević, Tango Six „Zaboravljeni album“ je knjiga u kojoj su se teme iz oblasti vazduhoplovne istorije prilagodile zahtevima današnjice, te je sačinjavaju kratki, ali temeljno istraženi tekstovi i obilje još neobjavljenih fotografija, naglašava vazduhoplovni publicista Milan Micevski i dodaje:
– Mi danas živimo u vremenu koje nije naklonjeno štampanim izdanjima. Glavno pitanje je kako naći pravu formu da privučete čitaoca koji je navikao na vizuelizaciju informacije.  Knjigu od 200 strana opterećenu podacima, niko neće pročitati. Boris je stoga našao ključ u kojem je prepoznao da i takav čitalac može da bude zaintrigiran fotografijom.
Međutim, i pored obilja foto materijala, ako pažljivo pogledate, svaki tekst i svaka priča je kumulativna podacima u ovoj knjizi. Do najsitnijih detalja su ispričani događaji, ljudi, vreme i prostor. –
Vazduhoplovni publicista i autor Milan Micevski / Foto: Branislav Milošević, Tango Six Osnivač i urednik portala Tango Six Petar Vojinović, naglasio je da je za dva meseca prodato gotovo 400 primeraka knjige putem Interneta, a da će ona od sada nastaviti da se prodaje u knjižarama Delfi i Dufry knjižari na Aerodromu Beograd:
– Cilj nam je bio da napravimo jednu malo agilniju prodaju na našem portalu, koji za sada okuplja možda i najveću populaciju vazduhoplovnih entuzijatsta u regiji bivše Jugoslavije. Vodeći se uspehom knjige „Letačke priče“ Suada Hamzića, nastavili smo sa jačim marketingom u vidu kreiranja dodatnih sadržaja o autoru i knjizi, najčešće u formi dužih i kratkih intervjua.
Dalji planovi su nam da što kreativnije motivišemo interesovanje vazduhoplovne publike, posebno naših čitalaca za ovakvu vrstu literature. Sledeća godina će biti naročito interesantna jer planiramo nekoliko knjiga, a takođe ni priče Borisa Ciglića još nisu ispričane, te imamo još nekoliko intervjua sa njim koje ćemo emitovati. –
Petar Vojinović o drugom izdanju Tango Six Publishing-a / Foto: Branislav Milošević, Tango Six Nakon uvodnih reči govornika i pitanja publike, usledilo je i potpisivanje knjige, a svi zainteresovani su uz autorov potpis dobijali i posebni Tango Six obeleživač za knjige u obliku aviona.
Čekanje na potpis autora / Foto: Branislav Milošević, Tango Six Kao ekskluzivna informacija na promociji objavljena je i saradnja Aleksandra Radića i Borisa Ciglića na novoj knjizi o svim ozbiljnim udesima domaćeg vazduhoplovstva od 1945. godine do danas, a čiji će izdavač biti Tango Six Publishing.
U ponedeljak ćemo emitovati integralni video snimak prezentacije. Danas pogledajte jučerašnje gostovanje Borisa Ciglića i Petra Vojinovića na televiziji N1 povodom promocije „Zaboravljenog albuma“.

 

The post Promocija i potpisivanje knjige „Zaboravljeni album“ Borisa Ciglića; 25 priča koje pokrivaju veliki deo vazduhoplovne istorije 20. veka appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.