Izvor: RTS, 07.Avg.2020, 05:52

Profesorska kolonija proglašena za kulturno-istorijsku celinu, kraj ili početak problema

Otkako je nastalo do danas, naselje Profesorska kolonija u centru Beograda nije se mnogo promenilo. Izgrađeno za nekadašnju intelektualnu elitu. Nedavno je proglašeno za kulturno-istorijsku celinu. Sličnu sudbinu je doživelo i naselje Cerak Vinogradi. Šta kažu stanari? Da li im je novi status osim laskave titule doneo i probleme?
Naselje Profesorska kolonija osnovano je i izgrađeno za nekadašnju srpsku intelektualnu elitu, a sada dve ulice u njemu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nose imena Jaše Prodanovića i Ljubomira Stojanovića. Ova gradska četvrt nedavno je proglašena za kulturno-istorijsku celinu.

Mnogi stanari su se obradovali ovom priznanju i drago im je, posebno starijim sugrađanima, ali ima i onih koji nisu sigurni da li će im ovo olakšati neke stvari ili će ih samo iskomplikovati.
Vlasnik ovog zemljišta je država, a sada, kada je naselje i kulturno dobro, za svaku promenu na građevinama mišljenje i odobrenje moraće da dâ Zavod za zaštitu spomenika.
A stvari za promenu ima.
Kao i u drugim delovima grada, i ovde su fasade oronule, jer zgrade su građene sredinom prošlog veka, a to je dovoljan razlog da se nešto menja.
Ipak, ti problemi neće se brzo rešavati ni sada kada naselje ima poseban status.
U to su se uverili i stanari Cerak Vinograda, koje se od prošle godine nalazi na spisku prostorno-kulturnih celina.
Mislili su da će bar problem prokišnjavanja lakše rešiti, ali, žale se, ništa se još ne menja.
Obraćali su se nadležnim institucijama, ali, kako kažu, sada, kada je naselje kulturna celina, potreban im je milion i jedan papir.
Ipak, raduje ih što investitor neće moći da gradi ovde i menja izgled naselja.
Na pitanje koliko vremena je potrebno da bi se npr. fasada na zgradama u Profesorskoj koloniji sanirala, odgovor iz Zavoda za zaštitu spomenika nismo dobili.
Ali rekli su nam da će vlasnici ili korisnici za sve intervencije na objektima morati da pribave akte kojima se dobija saglasnost za rad i koje izdaje Zavod.
Kako ljudi ne bi na svoju ruku popravljali ili menjali nešto, svima je u interesu i nadamo se da će se ovakve stvari brže rešavati.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.