Procedure u slučaju da se u Srbiji posumnja na koronavirus

Izvor: RTS, 22.Jan.2020, 22:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Procedure u slučaju da se u Srbiji posumnja na koronavirus

Srbija je pooštrila kontrolu na graničnim prelazima zbog koronavirusa od koga je u Kini umrlo 17 ljudi, a obolelo više od 500. Osim na beogradskom aerodromu, gde je postavljena kamera koja meri telesnu temperaturu putnika koji ulaze u našu zemlju, termovizijske kamere biće postavljene i na niškom aerodromu i na graničnim prelazima.
Šef granične sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja za Beograd >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Zoran Nikolić kaže da od danas u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom Ministarstvo zdravlja je pojačalo kontrolu na svim graničnim prelazima, posebno na najrizičnijim – aerodromima u Beogradu i Nišu.

"U toku popodneva nismo imali osobe koje dolaze iz tog područja,  niti bilo kog putnika sa zdravstvenim problemima", ističe Nikolić.
Objasnio je da termovizijske kamere mogu da identifikuju osobu sa povišenom temperaturom, nakon čega po proceduri inspektor prilazi putniku, obavlja kratak razgovor sa njim i u zavisnosti od destinacije sa koje  dolazi primenjuju se određene mere i procedure.
"Na aerodromu postoji i prostorija za izolaciju  i takav putnik koji bi došao iz tog područja gde postoji epidemija zarazne bolesti sa simptomima te bolesti bio bi izdvojen u tu prostoriju do dolaska hitne pomoći koja bi ga transportovala do Infektivne klinike", dodao je Nikolić i naveo da je dežurstvo 24 sata dnevno.
Srbija uvodi i druge mere, prva smo zemlja u regionu koja ima testove za rano otkrivanje koronavirusa na Infektivnoj klinici.
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da u Srbiji trenutno nema mesta za paniku zbog koronavirusa, a da je Ministarstvo preduzelo sve mere kako bi sprečilo pojavu tog virusa u našoj zemlji, te da se situacija prati i pratiće se iz dana u dan.
Raste broj obolelih i umrlih od koronavirusa u Kini. Kineske vlasti navode da je potvrđeno prenošenje virusa sa pacijenta na medicinsko osoblje, odnosno sa čoveka na čoveka.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kontrola na svim graničnim prelazima i aerodromima zbog koronavirusa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jan.2020, 09:35

Šef granične sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja za Beograd Zoran Nikolić kaže da je od srede u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom Ministarstvo zdravlja pojačalo kontrolu na svim graničnim prelazima, posebno na aerodromima u Beogradu i Nišu...Nikolić je za RTS rekao da juče...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.