Probudite naučnika u sebi i zabavite se: Noć istraživača sutra u 26 gradova u Srbiji

Izvor: BKTV News, 27.Sep.2018, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Probudite naučnika u sebi i zabavite se: "Noć istraživača" sutra u 26 gradova u Srbiji

Objedinjeni pod sloganom "Istražuj kroz noć, u znanju je moć", na desetak lokacija u Beogradu naučnici iz cele zemlje potrudiće se da sutra i prekosutra nauku približe posetiocima svih uzrasta i da pozovu sve da kroz brojne izazove otkriju na koje načine nauka oblikuje svet.

Trinaesti put će "Noć istraživača" biti održana širom Evrope, a deveti put u Srbiji i to u 26 gradova. Naučne avanture, izložbe, predavanja biće organizovani sutra od 15 sati do ponoći, a u >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << pojedinim gradovima naučna zabava će se produžiti i 29. septembra od 16 do 20 časova.

Lov na blago

Naučni lov na blago počeće u Bliblioteci grada Beograda, odakle će mališani kroz istraživačke zadatke biti upućeni do sledećih lokacija i konačnog cilja gde ih, uz stečeno znanje i uspomene, čeka posebna nagrada. One koje zanima putovanje planetom, moćiće pak da se zapute na put oko sveta u svega 60 minuta.

Naučno igralište i Lepenski vir

Tržni centar "Big Fashion" samo za Evropsku noć istraživača postaje pravo naučno igralište sa desetinama naučnih priča, izazova i zadataka prilagođenih kako najmlađima, tako i starijim zaljubljenicima u nauku. Pridružujući se proslavi Evropske godine kulturne baštine, ljubitelji arheologije imaće  priliku da istraže Lepenski viri učestvuju u #zaviriuvir izazovu ili otkriju tajne neverovatnih antičkih mozaika.

Beograd u prošlosti

Centar za promociju nauke u svom Naučnom klubu otkriće tajne beogradske prošlosti uz pomoć starih fotografija i UV svetlosti. Na ovoj radionici oživeće davno zaboravljena zdanja i priče koje su bile sastavni deo daleko poznatog šarma srpske prestonice. Muzej Vuka i Dositeja ovom prilikom postaje Etno ćoše u kojem će se preplitati etnologija i antropologija, stari zanati i veštine, a oni najspretniji moći će sami da istkaju svoj suvenir koji će ih sećati na ovo naučno druženje.

Eksplozivna laboratorija

Fakultet za fizičku hemiju otvara vrata svoje eksplozivne laboratorije u kojoj će tokom Evropske noći istraživača zasvetleti komadi grafita, prviće se plazma nalik onoj koja ispunjava beskrajni prostor između planeta i zvezda, a uz šarene balone i sapunicu biće objašnjeno kako se to penom stiže do zdravlja.

Ljubitelji matematičkih izazova, igrica i mozgalica u Pedagoškom muzeju moći će da reše ceo vek stare matematičeke zadatke koji su njihovi vršnjaci radili na "časovima računa", preteči današnje nastave iz matematike.

Učionica budućnosti

Za beogradsku publiku pripremljena je Velika naučna avantura koja će,  drugog dana festivala , trajati od 16 do 20 sati. Najmlađi će moći da zavire u učionicu budućnosti, spasu svet od neznanja kroz nekoliko naučnih izazova ili da se pozabave crtanjem onako kako im DNK to savetuje. Oni malo stariji naučiće kako da se oslobode stresa uz pomoć nauke.

Naučni autobus

Tokom obe večeri od 17 sati na liniji EKO 1 saobraćaće i naučni autobus. Za vožnju ovim autobusom karta neće biti potrebna, a putnici će prisutnim istraživačima moći da postave najneobičnija naučana pitanja, ćaskaju i tako pretvarajući autobus u najveći putujući eksperiment u gradu.

U Francuskom institutu posetioce će dočekivati mladi srpski naučnici čiji su projekti finansirani od strane Evropske unije.

Fakultet za fizičku hemiju će otvoriti vrata svoje laboratorije u kojoj će, prema rečima Igora Paštija, zasvetleti komadi grafita, praviće se plazma nalik onoj koja ispunjava beskrajni prostor između planeta i zvezda i objašnjeno kako se penom stiže do zdravlja.

Ljubitelji matematike, igrica i mozgalica će u Pedagoškom muzeju moći da reše ceo vek stare matematičke zadatke, a pripremljena je i Velika naučna avantura tokom koje će najmlađi moći da zavire u učinionicu budućnosti, spasu svet od neznanja kroz nekoliko naučnih izazova ili da se pozabave crtanjem, dok će malo stariji naučiti kako da se oslobode stresa, kako da reše popularne medicinske ili tajnovite kriminalističke misterije.

"Noć istraživača" i u Novom Sadu, Nišu, Čačku, Leskovcu, Kragujevcu...

U Novom Sadu će se preispitati veze na kojima počiva život, od onih najsitnijih u ćelijama do veza zahvaljujući kojima uređaji "razgovaraju".

Bogato kulturno nasleđe biće u fokusu u Nišu gde posetioce očekuje "šetnja" kroz starinske avlije, bogate mezetluke i recepte pomalo zaboravljenih jela juga Srbije.

Čačak će osvetliti različite stranice gradske istorije, od rimskih termi do krajputaša, Kragujevčani će svoje znanje moći da provere u velikom naučnom kvizu, dok će u Kruševcu kroz naučne radionice posetioci biti upoznati sa endemičnim vrstama.

Istorijski vremeplov se priprema u Novom Pazaru, u Leskovcu će biti predstavljeni stari običaji i zanati, u Pomoravlju građani će saznati kako da naprave tečnost sa rogovima ili ekološka vozila.

Kikinda će se posvetiti sovama ušarama, u Šapcu će biti predstavljen "srpski Stounhendž", dok će Bečej odškrinuti vrata prošlosti kroz radionicu tradicionalnih apotekarskih preparata.

Ulaz za sve posetioce "Noći istraživača" je slobodan.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Noć istraživača u 26 gradova Srbije: Kako se penom stiže do zdravlja?

Izvor: B92, 27.Sep.2018

Objedinjeni pod sloganom "Istražuj kroz noć, u znanju je moć", na desetak lokacija u Beogradu naučnici iz cele zemlje potrudiće se da sutra i prekosutra nauku približe posetiocima svih uzrasta i da pozovu sve da kroz brojne izazove otkriju na koje načine nauka oblikuje svet...Trinaesti put će...

Nastavak na B92...

Počela 9. novosadska "Noć istraživača"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Sep.2018, 07:45

Trinaesta "Evropska noć istraživača", po deveti put počela je u Novom Sadu i održava se na dve lokacije..."Siguran sam da se među ovim mladim ljudima nalaze budući veliki naučnici i da su oni prave zvezde ovde", rekao je Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.