Izvor: RTS, 18.Maj.2022, 13:28

Pristupne besede novoizabranih redovnih članova SANU

Ova nedelja u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti posvećena je novoizabranim redovnim članovima, koji se predstavljaju svojim besedama. O onome što čini život Akademije i šta možemo da očekujemo u narednom periodu, govori njen predsednik, akademik Vladimir Kostić.
U pristupnim besedama novoizabrani redovni članovi Akademije govore o stvaralaštvu koje ih je kvalifikovalo da uđu u srpsku kuću znanja, nauke, kulture i umetnosti. Tek sa tom besedom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << oni dobijaju povelju da su postali redovni članovi. Dobijaju konačnu počast. A besede ostaju zapisane u knjigama.

"Tri naša akademika su pokazivala svoju veru u život u nauci. Kad se krene na taj put, vi ne možete znati da možda nasred puta nećete shvatiti da ste na krivom koloseku. Prema tome, ono što oni rade pored kreativnosti je i jedan ozbiljan rizik koji može da vas frustrira, pa čak i uništi. Ali nauka ide napred. Kako je Hajdeger govorio – nauka ne misli", rekao je akademik Vladimir Kostić.
Šta god da se dešavalo, kaže Kostić, nauka ide napred. "Jedina čini mi se njena prava filozofija je radoznalost, koju ništa drugo ne može zapravo da zamrači, ni religije, ni ideologije. Ljudska radoznalost je kao voda. Nađe put", naveo je predsednik SANU.
Akademici se okupljaju i naredne nedelje na redovnoj godišnjoj skupštini. Poslužiće pre svega za konsolidaciju, jer se i tu osećaju tragovi pandemije.
"Imamo ovo što se dešava u Ukrajini, koje, ma šta sebi pričali i ubeđivali, dovodi do određenih promena u komunikaciji i tu je Akademija pokušavala da bude nezavisna od svih uticaja sa bilo koje strane", kaže Kostić.
Akademik Kostić podseća i na prošlogodišnje izbore u Akademiji.
Te izbore, kaže, svako različito procenjuje. Ukazuje da ne misli da su bili posebno uspešni, jer se, kaže, plaši da su izabrali tek onoliko ljudi koliko je potrebno za neku vrstu proste reprodukcije.
"Mnogo puta sam pomenuo, Akademija ima možda i najmanji broj akademika po glavi stanovnika u čitavom regionu, pa čak i kad bismo gledali i u evropskim okvirima. To može da se protumači i kao skrupuloznost, ali i pomalo kao gubitak repera šta mi moramo da brinemo, i ja se nadam da će budući predsednik Akademije, koga biramo aprila sledeće godine, i to će biti jedna od poruka, biti uspešniji od mene", rekao je Kostić.
Akademija godišnje štampa 60 naslova. Kroz svoje odbore pokušava da utiče na politiku nauke i umetnosti, ali i da daje mišljenje o čitavom nizu stvari. Iako postoji jedna vrsta zanemarivanja, kaže akademik Kostić, nastaviće da ima svoju ulogu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.